Uzaktan eğitimde müzik dersi kapsamında oyun ve etkinlik temelli değerler eğitimi uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin akademik başarıları ve değer algıları üzerindeki etkileri
The effects of game and activity based values ​​education practices on the academic achievement and value perceptions of secondary school students within the scope of music lessons in distance education
  1. Tez No: 719106
  2. Yazar: FEHİME PINAR SUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Eğitim, Müzik Eğitimi, Değerler Eğitimi, Uzaktan Eğitim, Oyun Temelli Öğrenme, Music, Education, Music Education, Values Education, Distance Education, Game-Based Learning
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma, uzaktan eğitimde müzik dersi kapsamında oyun ve etkinlik temelli değerler eğitimi uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin akademik başarıları ve değer algıları üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla planlanmıştır. Çalışmada, öntest- sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Buna bağlı olarak aynı sınıf düzeyinde eşit sayıda iki grup oluşturulmuş, bir gruba araştırmacı tarafından hazırlanan değer içerikli müzik öğretim programı uygulanmış ve programın öğrenciler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Diğer grupta ise geleneksel yolla eğitime devam edilmiştir. Araştırma konusu ile ilgili olarak literatür taraması yapılmış, konuyla ilgili kaynaklar incelenmiş ve programda yer alan değerlere yönelik etkinlikler hazırlanmıştır. Ayrıca etkinlikler sonucunda uzaktan eğitim platformunda var olan programlar üzerinden oyun temelli yarışmalar yapılmıştır. Elde edilen veriler grafikler ve tablolar halinde sunularak yorumlanmıştır. Çalışma sonunda ortaya çıkan bulgular doğrultusunda sonuçlar ve sonuçlara yönelik öneriler paylaşılmıştır. Bu çalışma sonucunda değer içerikli etkinlik programının ortaokul öğrencilerinin akademik başarıları ve değer algıları üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar doğrultusunda ise, hazırlanan müzik dersi öğretim programlarında, eğitim vizyonumuz olan değerler eğitimi konulu etkinliklere ağırlık verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was planned to investigate the effects of game and activity based values education practices on the academic achievements and value perceptions of secondary school students within the scope of music lessons in distance education. In the study, an experimental design with a pre- and post-test control group was used. Accordingly, an equal number of two groups were created at the same grade level, a music education program with value content prepared by the researcher was applied to one group, and the effect of this program on the students was examined. In the other group, the education was continued in a traditional way. A literature review was conducted on the research topic, resources on the topic were examined, and activities were prepared for the values contained in the program. In addition, as a result of these activities, game-based competitions were held through the programs existing on the distance education platform. The data obtained were interpreted and presented in the form of graphs and tables. In accordance with the findings obtained at the end of the study, the results and suggestions for the results were shared. In line with the results, it was stated that in the music lesson curricula prepared, activities on values education, which is our educational vision, should be emphasized.