Subakromiyal sıkışma sendromu tanılı hastalarda interferensiyal akım tedavisinin etkinliği
The efficacy of interferential current therapy in patients with subacromial impingement syndrome
  1. Tez No: 712594
  2. Yazar: MUHAMMET TUGAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Subakromiyal sıkışma sendromu, interferensiyal akım, Subacromial impingement syndrome, interferencial current
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Subakromiyal sıkışma sendromu (SSS) tanılı hastalarda; İnterferensiyal Akım (İFA) tedavisinin ağrı, eklem hareket açıklığı (EHA), fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine olan etkinliğini Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) ve sham İFA ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Prospektif, randomize, kontrollü çalışmamıza; klinik anamnez, muayene ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile tanısı SSS olarak konulan 60 hasta alındı. Hastalar bilgisayar destekli randomizasyon ile 3 gruba ayrıldı. 52 hasta ile çalışma tamamlandı. Grup 1 (17 hasta, yaş ortalaması 51,8 ± 8,8 yıl)'e İFA; Grup 2' ye (18 hasta, yaş ortalaması 51,8 ± 12,1 yıl) TENS; Grup 3 (17 hasta, yaş ortalaması 49,1 ± 12,3 yıl)' e sham İFA verildi. Tüm gruplara hot pack (HP) ve egzersiz tedavileri eklendi. HP, İFA, TENS ve sham İFA tedavileri haftada 5 kez olmak üzere 3 hafta boyunca toplam 15 seans 20' şer dakika uygulandı. Değerlendirmeler tedavi öncesi, tedavi ortasında (8.seans sonu) ve tedavi sonunda (15.seans sonu) yapılan ağrı için visual analog skala (VAS), fonksiyonel durum için Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH), yaşam kalitesi için Kısa Form-36 (SF-36) ve aktif/pasif EHA ölçütleri kullanılarak yapıldı. Bulgular: Tüm gruplarda VAS, EHA ve DASH parametrelerinde tedavi sonunda tedavi öncesine göre anlamlı iyileşmeler görüldü (p0,05). Sonuç: Sonuçlarımız, SSS tedavisinde egzersiz tedavisine ek olarak İFA ve TENS uygulanması ağrı, fonksiyon, EHA ve yaşam kalitesi açısından benzer etkiler göstermiş olup aralarında anlamlı bir fark olmadığını gösterdi. Tek başına egzersiz tedavisinin İFA ve TENS kadar etkili olduğu sonucuna varıldı. . İFA tedavisinin HP ve egzersiz programına anlamlı bir fayda sağlamadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Comprasion the effectiveness of İnterferential Current(İFC) treatment on pain,joint range of motion (ROM), function and quality of life, with Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation(TENS) and sham İFC in patients with a diagnosis of SIS Methods: Sixty patients diagnosed as SIS by clinical anamnesis, examination and MRI were included in our prospective, randomized and controlled study. The patients were divided three groups by randomization of computer assisted. Examination is completed with fifty two patient. Given to Group1 (n=17, mean age 51,8 ± 8,8 years) is İFC, Group2 (n=18, mean age 51,8 ± 12,1 years) is TENS, Group3 (n=17 mean age 49,1 ± 12,3 years) is sham İFC. Hot Pack (HP) and exercise treatments is added to all groups. Treatment of HP, IFC, TENS and sham İFC were applied five times a week for three weeks, on total of fifteen sessions twenty minutes each one. Evaluations were evaluated pre-treatment, mid-treatment (end of 8th session) and end of treatment (end of 15th session), visual analog scala (VAS) for pain, Disabilites of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) for functional status, Short Form-36 (SF-36) for quality life and active/passive ROM. Findings: In all groups, significant improvements were observed in VAS, ROM and DASH parameters at the end of the treatment compared to the pre-treatment. Statistically, all parameter of result, there was no significant differences between pre-treatment, mid-treatment and end of the treatment. Conclusion: Our results concluded that the application of IFC and TENS electrotherapy in addition to exercise therapy in the treatment of SIS showed similar effects in terms of pain, function, ROM and quality of life. But there was no significant difference between them. It was concluded that exercise therapy alone is as effective as IFA and TENS. It was observed that IFA treatment did not provide a significant benefit to HP and exercise program.