The role of ethnic-political leaders in the post-2001 US invasion of Afghanistan
2001 sonrası ABD'nin Afganistan işgalinde etnik-politik liderlerin rolü
  1. Tez No: 713161
  2. Yazar: ABDUL HAKIM ALLAH DAD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF KAYAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, İşgal, Direniş Hareketi, Etnik-Politik Liderler, ABD, Afghanistan, Invasion, Resistance Movement, Ethnic-Political Leaders
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Son üç yüzyılda, Afganistan zamanın üç büyük gücü tarafından üç kez işgal edildi. İngiltere, 19. yüzyılda Hindistan Alt Kıtası'nı Rusya'nın etkisinden uzak tutmak ve Rusya'nın Afgan toprakları üzerinden Arap Denizi'nin sıcak suyuna ulaşmasını önlemek için işgal etti; 20. yüzyılda Sovyetler Birliği, yeni kurulan Afgan komünist rejimini hayatta tutmak ve aynı zamanda Güney Asya bölgesinde egemenliğini artırmak için Afganistan'a askeri olarak müdahale etti; ve 21. yüzyılda ABD, Taliban rejimini devirmek ve El-Kaide ağını ortadan kaldırmak için işgal etti.İlk iki istila, güçlü ve sağlam ulusal silahlı direniş ve kitlesel ayaklanma ile karşı karşıya kaldı; özellikle Sovyet'in Afganistan işgaline karşı, Afganistan'ın büyük ve küçük etnik grupları bütün ülkede çeşitli irili ufaklı silahlı direniş hareketleri oluşturdu. Aksine, son işgal, milli silahlı direnişin eksikliğiyle karşılaştı, oysa bu işgal, daha önceki iki işgalden hem yabancı işgal güçlerinin katılımı bakımından daha kapsamlıydı hem de zaman olarak daha fazla kalıcıydı. Bu bağlamda, bu çalışma, Afgan etnik-politik liderlerinin, ülkede gerçek siyasi ve toplumsal gücün sahipleri olarak, ulusal bir silahlı direniş hareketinin ortaya çıkmasını ve ABD'nin Afganistan'ı işgaline yönelik kitlesel ayaklanmayı engellediği savunmaktadır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tez cümlesi, tezin amacı, tez metodolojisi, literatür taraması, kavramsal analiz ve tezin teorik çerçevesi yer almaktadır. İkinci bölüm, Afganistan'ın tarihi dönüm noktaları, sosyal yapı, ekonomik yapı ve siyasi yapıya kısa bir genel bakış sunmaktadır. Çalışmanın üçüncü kısmı, gücün yapısal dağılımı ve modern Afganistan'ın yönetici sınıfının dönüşümünü ele almaktadır. Çalışma, son bölümünde, 2001 sonrası kurulan hükümette etnik-politik liderlerin rolünü ve ABD ile derin ilişkilerini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
In the last three centuries, Afghanistan has been invaded three times by three great powers of the time. Britain invaded it in the 19th century to keep Indian sub-continent away from the influence of Russia, as well to prevent Russia reaching to warm water of Arabian Sea via the Afghan land; in the 20th century, the Soviet Union militarily intervened in Afghanistan to keep alive the newly-installed Afghan communist regime, as well to expand its dominance in the South Asia region; and in the 21st century, the US has invaded it to overthrow the Taliban regime, and to eliminate the Al-Qaeda network. The first two invasions confronted strong and firm national armed resistance and mass uprising; particularly against the Soviet invasion of Afghanistan, the big and minor Afghanistan's ethnic groups had constituted various large and small armed resistance movements across the whole country. On the contrary, the last invasion faced the lack of national armed resistance, whereas this occupation has been more extensive than the two previous occupations in terms of the participation of foreign occupation forces, as well as more prolonged in terms of duration of time. In this context, this study has argued that Afghan ethnic-political leaders, as a real political and societal power-holders in the country, have intercepted the emergence of a national armed resistance movement and mass uprising toward the US invasion of Afghanistan. The study has made of four major sections. The first section has set up the thesis statement, the objective of the thesis, methodology of the thesis, literature review, conceptual analysis, and the theoretical framework of the thesis. The second part has presented a brief overview of Afghanistan's historical landmarks, social structure, economic structure, and political structure. The third part of the study has dealt with the structural distribution of power and the transformation of the ruling class of modern Afghanistan. The study, in the last section, has examined the ethnic-political leaders' role in the post-2001 established government, and their deep relationship with the US.