Çocuklarda dijital panoramik radyografi ile gelişimsel dental anomalilerin incelenmesi
Examination of developmental dental anomalies through digital panoramic radiography in children
  1. Tez No: 713171
  2. Yazar: CEREN KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM GÜLER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel dental anomali, çocuk, yaş, cinsiyet, Developmental dental anomaly, child, age, gender
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Gelişimsel dental anomaliler; dişlerin sayı, boyut, şekil, durum ve yapı ile ilgili bozukluklarından kaynaklanan değişikliklerdir. Bu çalışmanın amacı, dijital panoramik radyografilerin retrospektif olarak değerlendirilmesi ile çocuklarda görülen gelişimsel dental anomalilerin sıklıklarının ve dağılımlarının incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Kliniği'ne 2014-2019 tarihleri arasında dental tedavi için başvuran, 5-14 yaş aralığında olan, toplam 14424 hastanın dijital panoramik radyografileri çalışmamızda retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Tüm gelişimsel dental anomaliler [sayı, boyut, şekil, durum (sürme) ve yapı (doku) anomalileri] hastanın cinsiyetine, yaşına ve lokasyonuna göre gruplandırılarak kaydedilmiştir. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: 12541 hastada (%86.9) herhangi bir gelişimsel dental anomali saptamazken, 1883 hastada (%13.1) bir veya daha fazla sayıda gelişimsel dental anomali tespit edilmiştir. Gelişimsel dental anomali sıklığı değerlendirildiğinde; sayı anomalisi %7.8, boyut anomalisi %0.7, şekil anomalisi %3.2, durum (sürme) anomalisi %3 ve yapı (doku) anomalisi %0.04 olarak tespit edilmiştir. En çok hipodonti (879 hasta, %6.1), en az ise hipersementoz (1 hasta, %0.01) ve dentinogenezis imperfekta (1 hasta, %0.01) gözlenmiştir. Gelişimsel dental anomali tespit edilen hastaların cinsiyet faktörüne göre dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (P>0.05). Boyut, şekil ve durum (sürme) anomalileri tespit edilen hastaların yaş faktörüne göre dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülürken (P=0.001), sayı ve yapı (doku) anomalilerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (P>0.05). Şekil anomalisi 5-11 yaş grubunda, boyut ve durum (sürme) anomalileri ise 12-14 yaş grubunda daha fazla görülmüştür. Sonuçlar: Çalışmamızın sınırları dahilinde, en çok sayı anomalisi tespit edilmiştir. Gelişimsel dental anomali tespit edilen hastaların dağılımlarında cinsiyet faktöründen ziyade yaş faktörü istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Developmental dental anomalies; it is the changes caused by the number, size, shape, condition and structure of the teeth. The aim of this study is to retrospectively evaluate digital panoramic radiographs and to examine the frequency and distribution of developmental dental anomalies in children. Material and Methods: Digital panoramic radiographs of 14424 patients, aged 5-14 years, who applied to Ordu University Faculty of Dentistry, Department of Pedodontics for dental treatment between 2014-2019 were evaluated retrospectively in our study. All developmental dental anomalies [number, size, shape, condition (creep) and structure (tissue) anomalies] were grouped according to the patient's gender, age, and location. Data were analyzed statistically. Results: While no developmental dental anomalies were detected in 12541 patients (86.9%), one or more developmental dental anomalies were detected in 1883 patients (13.1%). When the developmental dental anomaly frequency is evaluated; number anomaly was 7.8%, size anomaly was 0.7%, shape anomaly was 3.2%, condition (creep) anomaly was 3% and structure (tissue) anomaly was 0.04%. Hypodontia (879 patients, 6.1%) was observed the most, and hypercementosis (1 patient, 0.01%) and dentinogenesis imperfecta (1 patient, 0.01%) were observed the least. There was no statistically significant difference between the distribution of the patients with developmental dental anomalies according to the gender factor (P>0.05). While there was a statistically significant difference between the distribution of the patients with size, shape and condition (removal) anomalies according to the age factor (P=0.001), no significant difference was detected in the number and structure (tissue) anomalies (P>0.05). Shape anomaly was more common in the 5-11 age group, and size and condition (creep) anomalies were more common in the 12-14 age group. Conclusion: With in the limits of our study, the number anomalies were detected the most. Age factor, rather than gender, showed a statistically significant difference in the distribution of patients with developmental dental anomalies.