Karma dişlenme dönemindeki çocuklarda gelişimsel dental anomali prevalansının incelenmesi: Bir dijital panoramik radyografi analizi çalışması
  1. Tez No: 968987
  2. Yazar: MERT ONAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM ERDOĞAN, DOÇ. DR. CEYLAN ÇAĞIL ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel dental anomaliler, hipodonti, panoramik radyografi, çocuk diş hekimliği, karma dişlenme dönemi, Developmental dental anomalies, hypodontia, panoramic radiography, pediatric dentistry, mixed dentition period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, karma dişlenme dönemindeki çocuklarda gelişimsel dental anomalilerin prevalansını, cinsiyet dağılımını ve bir arada görülme durumlarını dijital panoramik radyografiler aracılığıyla incelemektir. Yöntem: Çalışmaya Pamukkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği kliniğine başvuran, 7–8 yaş aralığındaki çocuklara ait dijital panoramik radyografiler dâhil edilmiştir. Örneklem büyüklüğü, %80 güç ve %5 hata payı ile yapılan güç analizi sonucunda belirlenmiştir. Görüntülerde gelişimsel anomaliler değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) programı ile yapılmış; kategorik veriler arasında anlamlı farklılıkların belirlenmesinde ki-kare ve Fisher's exact testleri kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: İncelenen 1023 panoramik radyografide en çok sayı anomalisine (%5,47) rastlanmış olup, en sık saptanan anomaliler sırasıyla hipodonti (%4,11), erken sürme (%2,93), MIH (%2,83), ektopik erüpsiyon (0,98) ve meziodens (0,88) olmuştur. Bu anomaliler diğer anomalilerden istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek görülmüştür (p<0,05). Kız ve erkek çocuklar arasında toplam anomali görülme oranı açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, gelişimsel dental anomalilerin erken tanısının, özellikle hipodonti, MIH, meziodens ve ektopik erüpsiyon gibi sık görülen anomalilerde, fonksiyonel ve estetik sorunların önlenmesinde kritik olduğunu göstermektedir. Gelecekte, farklı yaş gruplarını kapsayan çok merkezli çalışmaların yürütülmesi ve nadir anomalilerin sistematik biçimde raporlanması, literatürdeki veri eksikliklerinin giderilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the prevalence, gender distribution, and coexistence of developmental dental anomalies in children during the mixed dentition period by means of digital panoramic radiographs. Method: Digital panoramic radiographs of children aged between 7 and 8 years who applied to the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Pamukkale University, were included in the study. The sample size was determined through a power analysis conducted with 80% power and a 5% margin of error. Developmental dental anomalies were evaluated on the radiographs. Statistical analyses were performed using the NCSS (Number Cruncher Statistical System) software; the chi-square and Fisher's exact tests were used to determine significant differences between categorical variables, and the level of significance was set at p<0.05. Results: Among the 1,023 panoramic radiographs examined, numerical anomalies were the most frequently observed (5.47%). The most common anomalies were hypodontia (4.11%), early eruption (2.93%), molar-incisor hypomineralization (2.83%), ectopic eruption (0.98%), and mesiodens (0.88%), respectively. These anomalies were found to be significantly more prevalent than other types (p<0.05). No statistically significant difference was observed between male and female children in terms of the overall prevalence of dental anomalies (p>0.05). Conclusion: The findings of this study indicate that early diagnosis of developmental dental anomalies—particularly common types such as hypodontia, MIH, mesiodens, and ectopic eruption—is crucial for preventing functional and esthetic complications. Future multicenter studies involving larger samples and different age groups, as well as systematic reporting of rare anomalies, will contribute to filling the current gaps in the literature.