Aydın ilindeki Aile hekimlerinde iş doyumu
Job satisfaction among family physicians in Aydin province
- Tez No: 713207
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL DEMİRAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimleri, Aydın ili, İş doyumu, Aydın province, Family physicians, Job satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Sağlık hizmetlerinin sağlık sistemlerine ve toplum sağlığına katkıları düşünüldüğünde, birinci basamak sağlık hizmetlerinin kalitesine katkı sağlayan faktörleri belirlemek çok önemlidir. Aile hekimleri, herhangi bir ayrım gözetilmeksizin bireylerin tanı ve tedavisi için ilk başvurulan birinci basamak hekimleridir. Aile hekimlerinin kendileri ve hizmet alanlar açısından verimlilikleri düşünüldüğünde beklentilerinin karşılanması büyük önem taşır. Bu doğrultuda aile hekimlerinin iş doyumu düzeylerinin incelenmesi ve etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, Aydın ilindeki 111 aile hekiminin yanıtladığı sosyodemografik veri formu ve Minnesota İş Doyum Ölçeğinden oluşan anket formu ile yürütülmüştür. Buna göre, Aydın ilindeki aile hekimlerinin iş doyumu düzeylerinin, orta seviyede olduğu saptanmıştır. İçsel iş doyumlarının, dışsal iş doyumlarından daha yüksek olduğu görülmüştür. Buna göre hekimler içsel iş doyumuna daha kolay ulaşmasına karşılık dışsal iş doyumuna daha zor ulaşmaktadırlar. Bu durum aile hekimlerinin beklentileri değerlendirilerek, ücret, çalışma koşulları, kurumsal kimlik gibi konularda düzenlemeler yapılması gerektiğini göstermektedir. Maaşından memnun olma, koşulları uygun olsa mesleğini bırakmak isteme, ruhsal bir problemin varlığı, sosyal desteğinin olması, kendine zaman ayırabilme, ASM'de birlikte çalışılan hekim sayısı ve iş arkadaşlarıyla kurduğu iletişimin gücü ile genel iş doyum puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada ortaya çıkan sonuçların, yerel çözümler üretme ve sonraki yıllarda yapılacak çalışmalara referans olma konusunda katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Considering the contributions of primary health care services to health systems and public health, it is very important to identify the factors that contribute to the quality of primary health care services. Family physicians are primary care physicians who are first consulted for the diagnosis and treatment of individuals without any discrimination. Considering the efficiency of family physicians in terms of themselves and their service recipients, it is of great importance to meet their expectations. In this direction, it is aimed to examine the job satisfaction levels of family physicians and to determine the affecting factors. This study was conducted with a sociodemographic data form answered by 111 family physicians in Aydın and a questionnaire consisting of the Minnesota Job Satisfaction Scale. Job satisfaction levels of family physicians in Aydın were found to be moderate. Internal job satisfaction was higher than external job satisfaction. Accordingly, while physicians reach internal job satisfaction more easily, they find it more difficult to reach external job satisfaction. This situation shows that the expectations of family physicians should be evaluated and regulations should be made on issues such as wages, working conditions, and corporate identity. It has been found that there is a statistically significant difference between being satisfied with his salary, wanting to quit his job if the conditions are suitable, presence of a mental problem, having social support, being able to spare time, the number of physicians working with in FHC and the strength of communication with his colleagues and general job satisfaction score. It is thought that the results of this study will contribute to producing local solutions and be a reference for future studies.