Kristaloid kardiyopleji ve kan kardiyoplejisinin klinik, biyokimyasal ve radyonüklid yöntemler kullanılarak karşılaştırılması (Klinik çalışma)
Comparison of cristalloid and blood cardioplegia by clinical, biochemistrical and radionuclide methods
  1. Tez No: 71336
  2. Yazar: ALP ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ÖZYURDA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Myokard koruma yöntemleri, kristaloid kardiyopleji, karı kardiyoplejisi, lökositler, Myocardial protection, cristalloid cardioplegia, blood cardioplegia, leukocytes
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
66 8 ÖZET Kalp cerrahisi tıbbın en hızlı gelişen dallarından birisidir. Bugün ulaşılan noktada, teknolojik gelişmeler kadar, miyokard koruma yöntemlerindeki gelişmelerin de payı vardır. Miyokard insan vücudunun kitlesine göre en çok kanlanan ve oksijen kullanan organlarından birisidir. Bu nedenle iskemi varlığında kolayca hasar görebilir. Açık kalp cerrahisinde, kros klemp konup kalbin durdurulmasıyla başlayan bir iskemik dönem vardır. Kalbin bu dönemden en az hasarla çıkabilmesi için çeşitli miyokard koruma yöntemleri geliştirilmiştir. Bunların içinde en önemlileri kardiyopleji yöntemleridir. İki ana kardiyopleji yöntemi vardır. Bunlar kristaloid kardiyopleji ve kan kardiyoplejisidir. İki yöntemden hangisinin miyokardı daha iyi koruduğu halen üzerinde tartışılan bir konudur. Biz, iki kardiyoplejik yöntemden hangisinin daha başarılı olduğunu belirlemek amacı ile bir çalışma düzenledik. Bu çalışmada, kros klemp dönemi yani global miyokardiyal iskemi dönemi boyunca miyokardda iskeminin şiddeti oranında lökosit birikeceği hipotezinden yola çıkıldı. Böylece, bu dönemde biriken lökosit miktarının saptanmasının miyokardın maruz kaldığı iskeminin şiddetinin ölçülmesini sağlayacağı varsayıldı. Miyokardda biriken lökosit miktarını belirlemek için operasyon öncesinde hastanın lökositleri radyonüklidlerle işaretlendi. Operasyon sırasında, kardiyopulmoner bypass öncesi ve sonrasında sağ ventrikülden biyopsiler alındı. Alınan biyopsi örneklerinin gama sayacında sayımları yapıldı. Ayrıca hastaların klinik parametreleri değerlendirildi. Kan kardiyoplejisi grubunda miyokardda daha fazla lökosit biriktiği operasyon sonrası erken dönemde kalp hızının daha yüksek, sol ventrikül67 atım iş indeksinin daha düşük olduğu, 24 saatlik CK-MB izoenzimi saliminin daha fazla olduğu belirlendi. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen verilere dayanılarak, kristaloid kardiyoplejinin miyokardı korumada kan kardiyoplejisine kıyasla daha iyi bir yöntem olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
68 9 SUMMARY Cardiac surgery is one of the most developing branches of medicine. As much as technological improvements, myocardial protection methods also have a role for this. Myocardium receives large amounts of blood from the circulation and extracts almost all of the oxygen from it, especially during stress. So, it can be easily injured during ischemic conditions. There is an ischemic period during open heart surgery.it is the cross clamping time. In order to protect myocardium at this phase, different myocardial protection methods are developed. Cristalloid and blood cardioplegia methods are the two most widely used protection methods. Because leucocytes accumulate in the myocardium in the presence of ischemia, we proposed that if we know the amounts of leucocytes accumulated in the myocardium during cross clamp period, so we can judge the degree and success of myocardial protection. Starting out from this idea, we used a method using radionuclids for comparison of the two protection methods. We found out that during cross clamping time, more leucocytes accumulate in the myocardium in the blood cardioplegia group than the cristalloid cardioplegia group. Also, early post operative left ventricular stroke work indices are less, 24 hour CK-MB isoenzyme releases are more in the blood cardioplegia group, showing that myocardium is less effectively protected in this group. With respect to the results of our study, we think that cristaloid cardioplegia is a better method for protecting myocardium than blood cardioplegia.