Temel psikolojik ihtiyaçların çalışanın görev performansı ve örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilişkisi
The relationship of basic psychological needs with worker's task performance and organizational citizenship behaviors
  1. Tez No: 713361
  2. Yazar: DİLEK ALTINIŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Psikolojik İhtiyaçlar, Öz-Belirleme, Çalışan Performansı, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Görev Performansı, Bağlamsal Performans, Otomotiv Sektörü, Basic Psychological Needs, Self-Determination, Employee Performance, Organizational Citizenship Behavior, Task Performance, Contextual Performance, Automotive Industry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma temel psikolojik ihtiyaçların çalışan performansı olan görev ve bağlamsal performansına etkisinin olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu araştırmanın evrenini Otomotiv Yan Sanayi İmalat Şirketi'nde yapılan araştırma kapsamında seçilen işletme çalışanları kapsamaktadır. Bu çalışma Kocaeli ilinde faaliyet gösteren bir üretim işletmesi ile sınırlandırılmıştır. Örneklemini ise bu işletmede çalışan ve tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş olan 216 otomotiv sektörü beyaz yaka çalışanı oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada“Temel Psikolojik İhtiyaçlar”ve“Örgütsel Vatandaşlık Davranışı”ölçekleri kullanılmıştır. Veriler istatistik programı kullanılarak Pearson Korelasyon Testi, Regresyon Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi Testi (ANOVA) ve T Testi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonrasında çalışanların temel psikolojik ihtiyaçları doyumunun hem görev performansı hem de örgütsel vatandaşlık davranışlarındaki değişimleri anlamlı açıkladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to put forth whether there is an existance of an effect on the task and contextual performance which are the employee performances of the essential psychological needs or not. The surroundings of this research comprises the firm employees who are chosen within the scope of the research that is done in the automotive supply industry. This research is restrained with a production company that is active in Kocaeli. The sampling includes the employees in this companyand the 216 automotive sector whitecollar employees who are chosen via fortuituous sampling procudure. In this research Basic Psychological Needs and Organizational Citizenship Behaviour scales are used. The data was analyzed via Pearson Correlation Test , Regression Analysis, One Way Analysis of Variance Test (ANOVA) and T-Test using statistic software. After the analysis, it was seen that the satisfaction of the basic psychological needs of the employees significantly explained the changes in both task performance and organizational citizenship behaviors.