21. yüzyıl âşıklarından Âşık Temel Turabî
One of the 21st minstrels Temel Turabi
- Tez No: 713591
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM BAKIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşıklık geleneği, Âşık, Erzurum, Temel Turabî, âşık şiiri, Minstrelsy tradition, in love, Erzurum, Temel Turabî, minstrel poem
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 490
Özet
Âşıklık geleneği oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Bu gelenek icracılar tarafından sözlü veya yazılı olarak nesilden nesile aktarılmıştır. Bu aktarmada en önemli görev elbette ki âşıklara düşmektedir. Sözlü gelenek ortamında mesleklerini icra eden âşıklar ürettikleri kültürel unsurları sazları ve sözleri vasıtasıyla geleceğe taşımışlar, bu geleneğin korunup unutulmamasını sağlamışlardır. Âşıklık geleneği gibi kadim bir kültür mirasını tez çalışması olarak seçmemizin sebebi, bu geleneğin 21. yüzyılda, teknolojinin bu kadar hayatımızın kopmaz bir parçası olduğu dönemde, hâlâ yaşıyor ve âşıklar tarafından yaşatılıyor olmasıdır. Bu gelenek günümüz koşulları gereği pek çok farklılığa uğramıştır. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan âşıklar bu geleneği başka bir boyuta taşımıştır. Âşıklar, âşık kahvelerinde veya hemşehrilerin bir araya gelerek kurdukları dernekler aracılığıyla geleneğin büyük şehirlerde unutulmasının önüne geçmişlerdir. Bunun bir örneği de Temel Turabî'dir. Âşık Temel Turabî, Bursa'da ikamet etmektedir. Memur olarak çalıştığı Yıldırım Belediyesi tarafından düzenlenen sosyal ve kültürel etkinliklerde Turabî hem bu geleneği yeni nesillere aktarımını sağlamış hem de bu programlara Anadolu'nun birçok bölgesinden konuk olarak katılan âşıkları geniş kitlelere tanıtmıştır. Özellikle salgın döneminde Yıldırım Belediyesi'nin de kendisine verdiği destek ile belediyenin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlar yaparak binlerce izleyiciye ulaşmıştır. Sosyal medyadan yapılan bu canlı yayınlar âşıklık geleneğine farklı bir yorum katmıştır. Bu programlara, Türkiye'nin ve dünyanın pek çok yerinden izleyiciler katılmışlardır. Yapmış olduğu programlarda Erzurum ilinin kültür ögelerini de yansıtmayı ihmal etmemiştir. Bu çalışmada Âşık Temel Turabî'nin hayatı ve âşıklığı iki ayrı başlık altında incelenmiştir. Hayatını incelediğimiz bölümde Turabî 'nin ailesi ve kardeşleri, okul hayatı, askerliği ve eşi Ayşe Hanım ile evlenmesine değinilmiştir. Temel Turabî'nin âşıklığını değerlendirdiğimiz bölümde ise bade içmesine, şiirlerinde kullandığı mahlaslara, ustası Reyhanî ile ilişkisine, kendisine örnek aldığı diğer âşıklara, yetiştirdiği çıraklara, katıldığı programlara ve aldığı ödüllere yer verilmiştir. Aynı zamanda Temel Turabî'nin hikâyecilik yönünden de bu bölümde bahsedilmiştir. Âşık Turabî hakkında yapılan çalışmalar üzerinde de durulmuştur. Temel Turabî'nin 172 şiiri çalışmaya dâhil edilmiştir ve bu şiirlerin numaralandırılmasında ayak sesleri esas alınmıştır. Bu şiirler şekil ve muhteva özellikleri bakımından değerlendirilmiştir. Son olarak Temel Turabî'nin bilerek veya bilmeyerek şiirlerinde kullandığı edebi sanatlar üzerinde durulmuştur. Genel olarak bakıldığında çalışmamız Âşık Temel Turabî hakkında hazırlanmış bir biyografi çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
The tradition of love has a long history. The tradition has been paased down from generation to generation by performers, verbally or in writing. The most important task in this transfer, of course, falls to the lovers. Lovers who perform their professions in the oral tradition environment carried the cultural elemenrs they produced into the future through their reeds and words, ensuring that this tradition was not preserved or forgotten. The reason we chose an ancient cultural heritage such as the tradition of love as a thesis work is that this tradition is still alive and alive by lovers in the 21st century, when technology was such an ins off-the-line part of our lives. The tradition has undergone many differences due to today's conditions. Especially lovers living in big cities have taken this tradition to another level. Lovers have prevented the tradition from being forgotten in big cities in their lover's coffee shops or though associations established by their countrymen. The best example of this is Temel Turabı. Lover Turabı resides in Bursa. In the social and cultural events organized by Yıldırım Municipality, where he worked as a çivil servant, Turabî both ensured that this tradition was passed on to the new generations and introduced to a wide audience the many unrecognized lovers who participated in these programs as guests from many regions of Anatolia. Especially during the epidemic period, Yıldırım Municipality has reached thousands of viewiers by broadcasting live from the social media accounts of the municipality whit its support. These live broadcasts from social media have added a different interpretation to the tradition of love. These programs were attended by viewers from many parts of Turkey and world. In his programs, he did not neglect to reflect the cultural elements of Erzurum province. In ths study, the life and love of The Lover Temel Turabî were examined under thwo different headings. In the section we examined his life, Turabî's family and siblings, school life, military service and marriage to his wife, Ayşe , were mentioned. In the section where we evaluated Temel Turabı 's love, bade drinking, the creatures he used in his poems, his relationship with his master Reyhanî, other lovers he looked up to, the apprentices he trained, the programs he participated in and the awards he received were included. At the same time, the storytelling aspect of Temel Turabı is mentioned in this section. Studies on Lover Turabı have also been emphasized. We included 172 poems by Temel Turabı and 20 squabbles with lovers. The numbering of poems is based on footsteps. After examining these poems in detail in terms of their shape and content characteristics, we evaluted the poems under separate headings according to their subjects. Then we painstakingly examined the literary arts used by the lover in his poems.