Croos-cultural adaptation, reliability and validity of VİSaSA-A questionnare in standart arabic language
VISA- anketinin standart Arapça dilinde kültürler arası uyarlaması, güvenilirliği ve geçerliliği
- Tez No: 713669
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA ŞULE BADILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: VISA-A anketi, standart Arap dili, kültürler arası uyarlama, Geçerlilik, Güvenilirlik, VISA-A anket çevirisi, VISA-A questionnaire, standard Arabic language, cross-cultural adaptation, Validity, Reliability, VISA-A questionnaire translation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Gereç ve yöntemler: Kültürler arası adaptasyon kılavuzlara göre yapıldı. 75 Aşil Tendinopatili Arap hasta çalışmaya katılmayı kabul etti ve anketi doldurdu. İç tutarlılığı değerlendirmek için Cronbach alfası hesaplandı. Test-tekrar test güvenilirliği, sınıf içi korelasyon katsayısı hesaplanarak 2 hafta sonra değerlendirildi. Yapı geçerliliğini değerlendirmek için Alt Ekstremite Fonksiyonel Ölçeği (LEFS) ile Spearman korelasyon katsayısı hesaplandı. Ölçüm hatasını değerlendirmek için Standart Ölçüm Hatası (SEM) ve Minimum Saptanabilir Değişiklik (MDC) hesaplandı.Sonuç: Arap Victorian Spor Değerlendirme Enstitüsü-Aşil Tendonu mükemmel bir iç tutarlılığa sahipti, Cronbach alfası .87 idi. Test-tekrar test güvenilirliği mükemmeldi (Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı .91 idi). Alt Ekstremite Fonksiyonel Ölçeği ile korelasyon yüksekti ve bu da mükemmel yapı geçerliliğini yansıtıyordu (.83). Standart Hata Ölçümü (SEM) 2.37 ve Minimal Saptanabilir Değişiklik MDC'si bireysel düzeyde 6.57 ve grup düzeyinde 1.3 idi.Sonuçlar: Arapça Victorian Spor Değerlendirme Enstitüsü-Aşil Tendonu üretildi. Araç, mükemmel bir iç tutarlılık, test-tekrar test güvenilirliği ve yapı geçerliliği gösterdi. Anket, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki Aşil Tendinopatili hastalarda kullanıma uygundur.
Özet (Çeviri)
This study aims to perform a Cross-Cultural Adaptation of the VISA-A questionnaire in standard Arabic language and to calculate the reliability and validity of this new version. Cross-cultural adaptation was carried out in accordance with established procedures. 75 Arabic patients with Achilles Tendinopathy agreed to take part in the study and completed the questionnaire. Internal consistency was measured using Cronbach's alpha. After two weeks the Test-retest reliability was calculated using the Intraclass correlation coefficient. Spearman correlation coefficient was used to calculate construct validity with Lower Extremity Functional Scale (LEFS) was calculated. To assess measurements errors (SEM) and (MDC) were calculated.The internal consistency of the Arabic Victorian Institute of Sport Assessment-Achilles Tendon was excellent, with a Cronbach's alpha of.87. The test-retest reliability was outstanding (Intraclass Correlation Coefficient was .91).Correlation with Lower Extremity Functional Scale was high which reflects excellent construct validity (.83). Standard Error Measurement (SEM) was 2.37 and at the individual level, Minimal Detectable Change MDC was 6.57 and 1.3 at the group level. Arabic Victorian Institute of Sport Assessment-Achilles Tendon was created. Internal consistency, test-retest reliability, and construct validity were all excellent in this tool. In the Middle-East and Africa region, the questionnaire is appropriate for Achilles Tendinopathy patients.