Geri Dön

Kuzu karkaslarında staphylococcus aureus'un varlığı, enterotoksijenik özellikleri ve antibiyotik dirençliliğinin belirlenmesi

Occurence, enterotoxigenic properties and antimicrobial resistance of staphylococcus aureus on LAMB carcasses

  1. Tez No: 714019
  2. Yazar: ERDİ ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 178

Özet

Bu çalışma, kuzu karkaslarında Staphylococcus aureus'un varlığı ve izolatların enterotoksijenik özellikleri ile antibiyotik dirençliliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Ankara'da bulunan farklı hipermarketlerin depolarındaki 150 kuzu karkasından sünger swap tekniği ile örnekler alınmıştır. Alınan örnekler öncelikle fenotipik olarak koagulaz pozitif stafilokoklar ile S. aureus yönünden analiz edilmiştir. Daha sonra, fenotipik olarak S. aureus olarak belirlenen izolatlar PCR tekniği ile doğrulanmıştır. Doğrulanan S. aureus izolatlarında PCR tekniği kullanılarak enterotoksin genleri ile mecA ve mecC genleri araştırılmıştır. Ayrıca izolatların 10 farklı antibiyotiğe karşı antibiyotik direnç profilleri belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucu 150 adet kuzu karkasından 46'sı (% 30,66) koagulaz pozitif stafilokok ve 31'i (% 20,66) S. aureus ile kontamine bulunmuştur. Bu çalışmada PCR tekniği ile doğrulanan 42 adet S. aureus izolatından 30'unun (% 71,4) enterotoksijenik özellikte olduğu tespit edilmiştir. Enterotoksijenik özelliğe sahip bu S. aureus izolatlarının 7'sinde (% 23,3) sea, 12'sinde (% 40) seb, 7'sinde (% 23,3) sec, 5'inde (% 16,6) sed, 13'ünde (% 43,3) ise see geni saptanmıştır. Yine bu çalışmada 42 adet S. aureus izolatından hiçbirinde mecC geni bulunmazken, 2'sinde (% 4,7) ise mecA geni pozitif olarak saptanmıştır. Bu çalışmada agar difüzyon yönteminin sonucuna göre izolatların tamamı en az bir veya daha fazla antibiyotiğe karşı dirençli bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, 42 S. aureus izolatının 30'u (% 71,4) penisiline, 8'i (% 19) tetrasikline, 30'u (% 71,4) eritromisine, 2'si (% 4,7) sülfametoksazol-Trimetoprime, 5'i (% 11,9) oksasilin ve sefoksitine, 1'i (% 2,3) kloramfenikole, 6'sı (% 14,2) gentamisine ve 17'si (% 40,4) klindamisine karşı dirençli bulunmuştur. Siprofloksasine karşı ise S. aureus suşlarının tümü duyarlı bulunmuştur. Sonuçlar enterotoksijenik S. aureus izolatlarının gıda intoksikasyonlarında önemli olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle HACCP ve GMP sistemlerinin etkin bir şekilde uygulanması, halk sağlığının korunması ve hijyenik kuzu eti üretimi için kontaminasyonun önlenmesinde önemli olacaktır.

Özet (Çeviri)

The aim of the present study was to evaluate the occurrence, enterotoxigenic properties and antibiotic resistance of Staphylococcus aureus on lamb carcasses. 150 lamb carcass samples were obtained with sponge swap technique from different hypermarkets in Ankara. Firstly, these samples were analysed phenotypically for coagulase-positive staphylococci and S. aureus. Then, the isolates identified as S. aureus were confirmed by PCR technique. Enterotoxin, mecA and mecC genes were analysed in the isolates using PCR technique. In addition, antibiotic resistance profiles of the isolates against 10 different antibiotics were determined. According to the analyses, coagulase positive staphylococci were found in 46 of 150 lamb carcass samples (30.66%), and S. aureus was found in 31 (20.66 %) of them. 30 (71.4 %) of 42 S. aureus isolates confirmed by PCR were found to be enterotoxigenic. Of these enterotoxigenic S. aureus isolates, 7 (23.3 %) sea, 12 (40 %) seb, 7 (23.3 %) sec, 5 (16.6 %) sed and 13 (43.3 %) see genes were detected. No mecC gene was found in 42 S. aureus isolates, whereas mecA gene was found to be positive in 2 (4.7 %) of them. According to the results of the agar diffusion method, all of the isolates were resistant to at least one or more antibiotics. 30 (71.4 %), 8 (19.0 %), 30 (71.4 %), 2 (4.7 %), 5 (11.9 %), 1 (2.3 %), 6 (14.2 %), 17 (40.4 %) of S. aureus isolates were resistant to penicillin, tetracycline, erythromycin, sulphamethoxazole-trimethoprim, oxacillin and cefoxitin, chloramphenicol, gentamicin, clindamycin, respectively. All S. aureus isolates were susceptible to ciprofloxacin. The results suggest that enterotoxogenic S. aureus isolates may be important in food intoxications. Thus, effective implementation of HACCP and GMP systems will be important in preventing the contamination for public health protection and hygienic lamb meat production.

Benzer Tezler

  1. Kuzu karkaslarında mikrobiyal yüzey kontaminasyonun belirlenmesi

    Determination of microbial surface contamination on lamb carcasses

    HACI İBRAHİM KOÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Besin Hijyeni ve TeknolojisiAnkara Üniversitesi

    Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAYDAR ÖZDEMİR

  2. Türkiye'de yapılan kuzu karkas çalışmalarının değerlendirilmesi

    The evaluation of studies on lamb carcass characteristics in Turkey

    AKAY KAYAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    ZiraatNamık Kemal Üniversitesi

    Zootekni Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ERTAN KÖYCÜ

  3. Küçükbaş hayvan karkaslarına uygulanan düşük voltaj elektrik stimülasyonunun et kalitesi üzerine etkisi

    The effect of low voltage electrical stimulation on meat quality of lamb carcasses

    TOLGA KAHRAMAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Besin Hijyeni ve Teknolojisiİstanbul Üniversitesi

    Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. ÖZER ERGÜN

  4. Kuzu karkaslarının parçalanmasında sistem oluşturma: Verim ve kalite değerlendirmesi

    System development for lamb carcass processing: Evaluation of yield and quality

    SEYHAN ÖZAVCI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Besin Hijyeni ve TeknolojisiUludağ Üniversitesi

    Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYŞEGÜL EYİGÖR

  5. Soğutmanın kuzu karkaslarının mikrobiyolojik kalitesi üzerine olan etkisinin belirlenmesi

    Determination of the effect of coolling on the microbiological qualty of lamb carcasses

    YASEMİN YALÇIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Besin Hijyeni ve TeknolojisiAydın Adnan Menderes Üniversitesi

    Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERGÜN ÖMER GÖKSOY