Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi örneğinde akademik ve idari çalışanların yeni kamu yönetimi algıları
New public administration perceptions of academic and administrative employees in the case of Bandırma Onyedi Eylül University
- Tez No: 714048
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi, Bürokrasi, Yönetişimi, Max Weber, New Public Administration, Bureaucracy, Governance, Max Weber
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu tezde, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışının getirmiş olduğu yenilikler çerçevesinde bürokratik yapılanmadaki hiyerarşik etkilerin olabildiğince azaltılması, karar verme sürecinde tüm unsurlar ile beraber fikir birliğinin etkin olarak sağlanması amaçlanmaktadır. Bürokratik yapılanmadaki eksiklik ve aksaklıkların etkileri ile hiyerarşik düzenin yaratmış olduğu sorunlarla beraber bu argümanlardan yola çıkarak Yeni Kamu Yönetimi anlayışının ana argümanından birisi olan özel kesim yönetim tekniklerinin kamu kesiminde de yerine getirilmesi düşüncesi perspektifinde idari faaliyette şeffaf, hesap verilebilir, vatandaş odaklı yaklaşım düşüncesiyle devlet yönetimi olgusunun işlerliğinin arttırılması amaçlanmıştır. Yeni Kamu Yönetimi anlayışının bürokrasi üzerindeki etkilerine değinilmekle birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında bürokratik engelin var olup olmadığı hizmetlerin etkinliği araştırılmıştır. Nicel araştırma yönteminden yararlanılan bu çalışmada hazırlanan anket soruları ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde bir araştırma yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde ortaya çıkan bulgular çerçevesinde Yeni Kamu Yönetimi anlayışı ve bürokrasinin olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to reduce the hierarchical effects in the bureaucratic structure as much as possible within the framework of the innovations brought by the New Public Management Approach, and to ensure effective consensus together with all elements in the decision-making process. The effects of the deficiencies and deficiencies in the bureaucratic structuring, along with the problems created by the hierarchical order, based on this argument, to increase the functionality of the state administration phenomenon with the thought of transparent, accountable, citizen-oriented approach in administrative activities in the perspective of the idea of implementing the private sector management techniques, which is one of the main arguments of the new public administration approach, in the public sector. is intended. Although the effects of the new public administration understanding on bureaucracy are mentioned, the effectiveness of the service has been investigated whether there is a bureaucratic obstacle in public institutions and organizations. A research was conducted by Bandırma Onyedi Eylül University with the questionnaire questions prepared in this study, which utilized the quantitative research method. The study, which has been systematized as a result of the analysis, has been evaluated with the positive and negative aspects of the new public administration and bureaucracy.