Deneyimsel pazarlama aracı olarak sanal gerçeklik uygulamalarının kullanımı üzerine deneysel bir araştırma
An experimental research on the use of virtual reality applications as experiential marketing tool
- Tez No: 714086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL FAİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deneyimsel Pazarlama, Sanal Gerçeklik, Destinasyon İmajı, Tekrar Ziyaret Etme Niyeti, Kapadokya, Experiential Marketing, Virtual Reality, Destination Image, Revisit Intent, Cappadocia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Teknolojik gelişmeler her alanı etkilediği gibi pazarlama alanını da etkilemekte, bu sayede müşteriler bilgiye en kısa sürede ulaşabilmektedir. Teknolojik gelişmeler mal ve hizmetlerdeki seçenekleri de artırmaktadır. Mal ve hizmet seçeneklerindeki artış ile birlikte işletmeler arasındaki rekabet de kaçınılmaz bir durum haline gelmektedir. İşletmeler, rakiplerine karşı üstünlük sağlamak amacı ile müşterilerin ilgisini çekecek mal ve hizmet sunmak adına inovatif fikri çalışmalar ortaya koymaktadır. İşletmeler geleneksel pazarlama yöntemlerinin dışında deneyimsel pazarlama yöntemleri kullanarak müşterilere yeni deneyimler sunmakta ve farklılık hissettirmekte bu sayede müşterileri işletmeye bağlamaktadır. Bu araştırmanın amacı, sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla 3600 video izletilen ve daha önce Kapadokya bölgesine ziyaret gerçekleştirmiş Düzce ili merkez ilçesinde ikamet eden bireylerin destinasyonu tekrar ziyaret etme niyetlerinin belirlenmesine yönelik deneysel bir araştırma ortaya koymaktır. Çalışmada deneysel araştırma ve nedensel araştırma yöntemlerine başvurulmaktadır. Deneysel araştırmada sontest kontrol gruplu seçkisiz desen, nedensel araştırmada ise anket tekniği uygulanarak veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler, betimleyici analizler, güvenirlik analizi, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri ile incelenmiştir. Çalışma kapsamında, Kapadokya bölgesinin destinasyon imajının ve alt boyutları olan turistik altyapı ve üstyapı, doğa ve kültür boyutları değişkenlerinin her birinin tekrar ziyaret etme niyetini pozitif etkilediği görülmektedir. Ayrıca turistlerin sanal gerçeklik uygulamaları deneyimleten işletmeleri tercih etmekte olduğu ve çevrelerini bu işletmelere yönlendirecekleri sonucuna da ulaşılmaktadır. Araştırma sonucunda sektörde sanal gerçeklik uygulamalarının artması gerektiği, bu uygulamalara görsel ve video sağlamak üzerine işletmeler kurulabileceği, bu çalışmadan sonraki akademik çalışmalarda ise deneysel araştırmaların artması, farklı destinasyonlara yönelik deneysel çalışma yöntemleri uygulanarak çalışmalar arasında karşılaştırmalar yapılabileceği önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Technological developments affect the marketing among other fields, and thus, make it possible for customers to access information as soon as possible. Technological developments also diversify options in terms of goods and services. With the increase in the number of options in goods and services, the competition between businesses has become inevitable. In order to gain superiority over their competitors, businesses are working on innovative ideas in order to offer goods and services that will attract the attention of customers. By using experiential marketing methods apart from traditional marketing methods, businesses offer new experiences to customers and make them feel different, thus connecting customers to the business. The aim of this study is to conduct an experimental research to determine the intentions of individuals residing in the central district of Düzce, who have visited the Cappadocia region before, to revisit the destination when they watch 3600 videos via virtual reality glasses. Experimental research and causal research methods are used in the study. In the experimental research, the data were collected by applying the posttest random design with control group, and in the causal research, the questionnaire technique was implemented. The obtained data were analyzed with descriptive analysis, reliability analysis, factor analysis, correlation and regression analysis. Within the scope of the study, it is seen that the destination image of the Cappadocia region and the sub-dimensions of touristic infrastructure and superstructure, nature and culture dimensions each positively affect the intention to revisit. In addition, it is observed that tourists prefer businesses that offer the experience of virtual reality applications and they are likely to recommend these businesses to their their familiar circles. As a result of the research, it is suggested that virtual reality applications should increase in the sector, businesses can be established to provide visual and video to these applications, and that experimental studies in this field should increase in academic studies after this study, and comparisons can be made between studies by applying experimental study methods for different destinations.