Dil bilimi kavramlarından yararlanma yoluyla Türkçe öğretimi
Teaching Turkish in use of linguistic concepts
- Tez No: 714120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM DURUKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dilbilim, Türkçe Öğretimi, dilbilim kuramları, dilbilim kavramları, Linguistic, Teaching Turkish, linguistic theories, linguistic concepts
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Ana dili olarak Türkçe öğretiminde gerek öğretmen yetiştirme gerek de öğrenci yetiştirme süreçlerinde dilbilimin elde ettiği verilere yeterince önem verilmemektedir. Bu çalışmada bu eksikliği giderebilmek adına dil bilimi kuramlarındaki birtakım kavramların ana dili olarak Türkçe öğretiminde nasıl yer alabileceğini ve bazılarının zaten yer aldığını göstermek amaçlanmaktadır. Aynı zamanda çalışmanın Türkçe öğretmen adaylarının dilbilime daha somut bir şekilde yaklaşmasına ve dilbilimin dil öğretimindeki gerekliliğini anlamalarına yardımcı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Dizge, dağılım, söz-eylem, dizisel-dizimsel ilişkiler, derin yapı-yüzey yapı ve sözce-tümce kavramlarının Türkçe öğretiminde ne şekilde uygulanabileceği örneklerle açıklanmıştır. Gelişmiş ülkelerde sıkça yararlanılan dilbilim verilerinin Türkçe eğitimine yansımamış olması sorunu, bu sorunun olası sebepleri ve çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the teaching of Turkish as a mother tongue, there is not enough attention given to the data obtained by linguistics in the process of both teacher training and student development. In this study, it is aimed to show how some concepts in linguistic theories can be included in Turkish language teaching as a native language in order to eliminate this deficiency. It is also believed that the study will help Turkish teacher candidates approach linguistics in a more concrete way and understand the necessity of linguistics in language teaching. In this study, descriptive screening model is used. Examples of string, word-action, serial-syntactic relations, deep structure-surface structure and word-sentence concepts can be applied in Turkish teaching. The problem of linguistic data, which is frequently used in developed countries, has not been reflected in Turkish education, the possible reasons and solution suggestions of this problem are given.