Türk toplumunda Suriyeli göçmenleri kabul ve uyumda dindarlığın rolü (Gaziantep örneği)
The role of religiosity in accepting and entegration Syrian immigrants in Turkish society (The case of Gaziantep)
  1. Tez No: 714152
  2. Yazar: AYŞE KESEN KURÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KİRMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, kabul, uyum, din, dindarlık, Immigration, acceptance, entegration, religion, religiosity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Küreselleşmenin etkisinin hemen her alanda hissedildiği mal ve hizmetler kadar insan hareketliliğinin de arttığı bir çağdayız. Bu hareketliliğin önemli bir kesimini zorunlu göçler oluşturmaktadır. Bu çalışmanın konusu, Türk toplumunda Suriyeli göçmenleri“kabul ve uyumda”dindarlığın rolüdür. Göçle birlikte iki farklı ülkenin toplumu bir araya gelmiştir. Gaziantep örneğinde Suriyeli göçmenleri“kabul ve uyumda”dindarlığın inanç, sosyal etki-ahlak ve ibadet boyutlarında farklılaşma olup olmadığı temel problemimizi oluşturmaktadır. Çalışmamız, Suriyeli göçmenlerin“kabul ve uyumda”dinin ve dindarlığın rolünü ele alması ve ilgili literatüre mütevazı bir katkı sağlaması açısından önemlidir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışma, literatür taraması ve alan araştırmasına dayanmaktadır. Bu amaçla ilgili literatüre dayalı olarak“dindarlık ölçeği”ve Suriyeli göçmenleri“kabul ve uyum”ölçeği geliştirdik. Çalışmamızın amacına ulaşmak için Gaziantep'in 116 mahallesinde tesadüfi örneklem yoluyla anket uygulanmıştır. Veriler SPSS programı çerçevesinde işlenmiş ve analizlere tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda dindarlık ölçeğimiz inanç, sosyal etki- ahlak ve ibadet olmak üzere üç boyutlu olduğu tespit edilmiştir. Kabul ve uyum ölçeği kabul, uyum, yabancı düşmanlığı, insani tutum ve hak temelli yaklaşım olmak üzere beş boyutlu olarak tespit edilmiştir. Boyutlar arasında ilişkiler analiz edilmiştir. Sonuç olarak demografik değişkenlerle Suriyeli göçmenleri“kabul ve uyum”arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Siyasi tercihler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Suriyeli göçmenleri“kabul ve uyumda”dindarlığın kolaylaştırıcı rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
We are in an age of increased human mobility as well as goods and services, where the impact of globalization is felt in almost every field. Asignificant part of this mobility is forcedmigrations.The subject of his study is the role of religiosity in“ accepting and entegration”Syrianmigrants in Turkish society.With migration, the communities of two different countries came together. In the example of Gaziantep, our main problem is the question of whether there is a differentiation in the dimensions of religiosity, belief, social impact-morality and worship in the“acceptance and entegration”of Syrian immigrants. Our study is important in terms of addressing the role of religion and religiosity in the“acceptance and entegration”of Syrian immigrants and making a modest contribution to the relevant literature. This study, in which the quantitative research method is used, is based on literature review and field research. For this purpose, we developed the“religiosity scale”and the“acceptance and entegration ”scale of Syrian immigrants based on the relevant literature. In order to achieve the purpose of our study, a survey was conducted in 116 neighborhoods of Gaziantep by random sample. The data wereprocessed and analyzed within the framework of the SPSS program. As a result of the analyzes, it has been determined that our religiosity scale has three dimensions: belief, social influence- morality and worship. The acceptance and entegration scale has been determined as five dimensions: acceptance, entegration, xenophobia, humanitarian attitude and rights-based approach. Relationships between dimensions were analyzed. As a result, no significant correration was found between the demographic variables and the“acceptance and entegration”of Syrian immigrants. A significant difference was found between political preferences. It has been determined that religiosity has a facilitating role in the“acceptance and entegration”of Syrian immigrants.