Çıtır Çıtır Felsefe kitap serisinin değerler ve düşünme becerileri açısından incelenmesi
An analysis of the 'Les Goûters Philo' series in terms of its values and thinking skills
  1. Tez No: 714177
  2. Yazar: ECE NUR ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SEÇKİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Çıtır Çıtır Felsefe, 21. yüzyıl becerileri, değerler, Les Goûters Philo, 21st century thinking skills, values
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
21. yüzyıl teknolojik değişim ve gelişimin hızla yaşandığı bir çağdır. Küreselleşen ve dijitalleşen dünyada çocukların, yaşanan bu hızlı ilerlemeye uyum sağlayabilmeleri için birtakım yetenek, beceri, tutum ve değerlere sahip olmaları gerekmektedir. Çocukların beceri, tutum, davranış ve değerler açısından kendilerini geliştirebilmelerinde ise eğitim büyük bir rol oynamaktadır. 21. yüzyılda öğrencilerin içselleştirmesi ve geliştirmesi gereken değerler ve becerilerin kazandırılmasında Türkçe dersinin de önemli bir yeri vardır. Türkçe, dil ve düşünme becerilerini geliştirmenin yanında çocukların temas ettiği metinler aracılığıyla değerlerin aktarımını da sağlamaktadır. Bu çalışmada 21. yüzyıl becerilerinin kazandırılması ve değerlerin aktarılmasında çocuk kitaplarının yeri ve önemine, çocuk kitaplarının taşıması gereken niteliklere değinilmiş; Çıtır Çıtır Felsefe kitap serisinin içerdiği değerler ve düşünme becerileri incelenmiştir. Kitapların değerler açısından durumu incelenirken Schwartz Değer Sınıflaması'ndan yararlanılırken düşünme becerileri için P21 ve TÖP (2019) becerileri ortaklanarak kategoriler belirlenmiştir. Nitel araştırma modellerinden durum çalışması yöntemi ile yapılan araştırmada veriler doküman analizi ile toplanmış ve verilerin analizinde betimsel analiz yöntemlerinden biri olan içerik analizinden faydalanılmıştır. Çıtır Çıtır Felsefe serisinin çocuk gerçekliğine, ilgi ve ihtiyacına uygun bir şekilde kaleme alındığının vurgulandığı çalışmada kitap serisindeki 31 kitabın düşünme becerileri ve değerler bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The 21st century is an age of rapid technological change and development. In the globalizing and digitalizing world, children need to have certain abilities, skills, attitudes and values in order to adapt to this rapid progress. Education plays a major role in helping children develop themselves in terms of skills, attitudes, behaviors and values. Turkish lesson has an important place in gaining the values and skills that students need to internalize and develop in the 21st century. In addition to developing language and thinking skills, Turkish also undertakes the transfer of values through texts that children come into contact with. In this study, the place and importance of children's books in the acquisition of 21st century skills and the transfer of values, the qualities that children's books should have, and the values and thinking skills of the“Les Goûters Philo”book series were examined. While examining the status of the books in terms of values, Schwartz Value Classification was used, while categories were determined by combining P21 and TÖP (2019) skills for thinking skills. In the research conducted with the case study method, one of the qualitative research models, the data were collected by document analysis and content analysis, which is one of the descriptive analysis methods, was used in the analysis of the data. In the study, in which it was emphasized that the“Les Goûters Philo”series was written in accordance with the reality, interests and needs of children, it was revealed that the 31 books in the book series had a rich content in terms of thinking skills and values.