Çizgi karakter tasarımı eğitimi bağlamında 'antropomorfizm'
'Anthropomorphism' in the context of cartoon character design education.
- Tez No: 714216
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Antropomorfizm, Çizgi Karakter, Tasarım Eğitimi, Anthropomorphism, Cartoon Character, Design Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çizgi karakter nüfusu içerisinde en fazla karaktere sahip olgu olarak karşımıza çıkan Antropomorfizm, doğa olaylarına, hayvanlara, nesnelere kısacası insan olmayan canlı ya da cansız varlıklara insani niteliklerin atfedilmesidir. Bu bağlamda, bu olgunun en çok içinde barındığı hikâyeler, filmler, kitaplar ya da oyunlar, çizgi karakterlerin yaşam bulduğu, belirli amaç ve işlere sahip olduğu evreni oluşturmaktadır. Bu karakterleri, okuyan, dinleyen, izleyen veya herhangi bir amaç doğrultusunda kullanan kişilerin, özellikle çocukların, karakterlerle özdeşim kurduğu bilinen bir gerçektir. Karakterler, taşıdıkları derin anlamlar ve çeşitli mesajların iletilmesinde çok boyutlu bir yapı ortaya koymaktadırlar. Bu anlamda karakter tasarım basamakları ile amaca yönelik bir süreç izlenmesi gerekmektedir. Tasarım sürecinde çeşitli abartıların katılmasıyla sevimli, korkunç ya da komik form yapısına ek olarak birde insani özellikler atfedildiğinde, karakter mesajın alıcıya ulaşması için güçlü bir görsel çekim oluşturmaktadır. Bu sayede antropomorfik özelliklere sahip karakterlerin sıklıkla tercih edilme nedeni de anlaşılmaktadır. Antropomorfizm kavramı ile ilgili farklı alanlarda farklı görüşler ve benzer kavramlar olduğundan dolayı bu çalışmada ilgili kavramlara ve görüşlere yönelik ön bilgiler ve ilintili kavramlar daha çok ihtiyaç duyulan yerlerde verilmektedir. Ayrıca, araştırmanın sınırlılığı dahilinde, karakter tasarım eğitimi bağlamında antropomorfik karakterlerin oluşumu ve basamakları ele alınmıştır. Bunun yanı sıra bu araştırmayla, Antropomorfik karakterlerin ortaya koyduğu görsel yapı, karakter tasarım basamaklarından form, siluet, anatomik yapı, aksesuar ve renk gibi karakter tasarım eğitimi unsurları açıklanmaktadır. Karakter tasarımlarının kişilik ve dış görünüşüne ait özellikleri bütün olarak ele alınmakta ve bu doğrultuda tasarlanma sürecinde karaktere verilen düşünce yapısı ve sahip olduğu diğer niteliklerin antropomorfizm bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda araştırmaya dair kavramsal kısmın oluşturulmasında kaynak tarama modeli kullanılmakla beraber kuramsal çerçeve ve elde edilen veriler esas alınarak Antropomorfik özelliklere sahip karakter tasarım uygulamaları yapılarak karakterlerin sahip olduğu özellikler tasarım basamaklarıyla açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anthropomorphism, which appears as the phenomenon with the highest number of characters among the cartoon character population, is the attribution of human qualities to natural events, animals, objects, in short, non-human living or non-living beings. In this context, the stories, movies, books or games in which this phenomenon mostly resides constitute the universe in which cartoon characters come to life and have specific purposes and jobs. It is a known fact that people, especially children, who read, listen, watch or use these characters for any purpose, identify with the characters. The characters reveal a multi-dimensional structure in conveying their deep meanings and various messages. In this sense, it is necessary to follow a purpose-oriented process with character design steps. With the addition of various exaggerations in the design process, the character creates a strong visual attraction for the message to reach the receiver when human characteristics are attributed, in addition to the cute, scary or funny form structure. Taking these into consideration, the reason why characters with anthropomorphic features are often preferred is understood. Since there are different opinions and similar concepts in different fields about the concept of anthropomorphism, preliminary information about the related concepts and opinions and related concepts are provided as a summary where needed more. In addition, within the limitations of the research, the formation and steps of anthropomorphic characters are discussed in the context of character design education. Additionally, this research explains the visual structure of anthropomorphic characters, character design education elements such as form, silhouette, anatomical structure, accessories and color, which are among the steps of character design. The characteristics of the personality and appearance of the character designs are considered as a whole, and correspondingly, it is aimed to evaluate the mentality given to the character and other qualities of it in the context of anthropomorphism during the design process. In this direction, although the literature review model was used in the creation of the conceptual part of the research, character design applications with anthropomorphic features were based on the theoretical framework and the data obtained, and the features of the characters were tried to be explained with the design steps.