Sosyal zekânın çalışanlar üzerine etkileri: Bir alan araştırması
The effects of social intelligence on employees: A field research
  1. Tez No: 714808
  2. Yazar: YÜKSEL MAVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YEŞİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Zekâ, Duygusal Emek, Bilgi Paylaşımı, Bireysel Yaratıcılık, Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Destek, Social Intelligence, Emotional Labor, Knowledge Sharing, Individual Creativity, Organizational Identification, Organizational Suppor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu araştırmada sosyal zekâ (sosyal bilgi süreci, sosyal beceri, sosyal farkındalık), duygusal emek (yüzeysel davranış, derinlemesine davranış) bilgi paylaşımı (örtük bilgi paylaşımı, açık bilgi paylaşımı), bireysel yaratıcılık (fikir üretme, fikir tanıtımı, fikir uygulama), örgütsel özdeşleşme ve örgütsel destek konuları ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, sosyal zekânın duygusal emek, bilgi paylaşımı, bireysel yaratıcılık ve örgütsel özdeşleşme üzerine etkisini test etmektir. Ayrıca sosyal zekânın duygusal emek, bilgi paylaşımı, bireysel yaratıcılık ve örgütsel özdeşleşme üzerine etkisinde örgütsel desteğin düzenleyici (moderatör) rolü test edilmiştir. Çalışma, hemşireler üzerinde gerçekleştirilen bir alan araştırmasıyla desteklenmiştir. Nicel araştırma yöntemine başvurulmuş ve veri toplama aracı olarak anket formundan yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kahramanmaraş il merkezindeki hastanelerde çalışan 322 hemşire oluşturmuştur. Verileri analiz etmek için SPSS 25.0 ve SmartPLS 3.0 yazılım programları kullanılmıştır. Hipotez testlerinden elde edilen sonuçlar incelendiğinde; sosyal bilgi sürecinin ve sosyal farkındalığın derinlemesine davranışı, fikir tanıtımını, örgütsel özdeşleşmeyi; sosyal becerinin örgütsel özdeşleşmeyi; sosyal farkındalığın örtük ve açık bilgi paylaşımını pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Sosyal bilgi sürecinin ve sosyal farkındalığın yüzeysel davranışı pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Sosyal bilgi sürecinin örtük bilgi paylaşımını pozitif yönde etkilemediği saptanmıştır. Sosyal bilgi sürecinin ve sosyal farkındalığın fikir uygulamayı; sosyal farkındalığın fikir üretmeyi; sosyal becerinin fikir tanıtımını negatif yönde etkilediği görülmüştür. Sosyal becerinin yüzeysel ve derinlemesine davranışı, örtük ve açık bilgi paylaşımını, fikir uygulamayı etkilemediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte sosyal zekânın duygusal emek, bilgi paylaşımı, bireysel yaratıcılık ve örgütsel özdeşleşme üzerine etkisinde örgütsel desteğin düzenleyici (moderatör) rolünün istatistiki olarak anlamsız olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, social intelligence (social information process, social skills, social awareness), emotional labor (superficial behavior, deep behavior), knowledge sharing (implicit knowledge sharing, explicit knowledge sharing), individual creativity (idea generation, idea presentation, idea application), organizational identification and organizational support issues are discussed. The aim of the research is to test the effect of social intelligence on emotional labor, knowledge sharing, individual creativity and organizational identification. In addition, the moderator role of organizational support in the effect of social intelligence on emotional labor, knowledge sharing, individual creativity and organizational identification was tested. The study was supported by a field study on nurses. Quantitative research method was used and a questionnaire form was used as a data collection tool. The sample consisted of 322 nurses working in hospitals in Kahramanmaraş city center. SPSS 25.0 and SmartPLS 3.0 software programs were used to analyze the data. When the results obtained from the hypothesis tests are examined; in-depth behavior of social information process and social awareness, idea promotion, organizational identification; organizational identification of social skill; it has been determined that social awareness has a positive effect on implicit and explicit knowledge sharing. However, as a result of the analysis, it was seen that the social information process and social awareness positively affected the surface behavior. It has been observed that the social information process and social awareness have a positive effect on surface behavior. It has been determined that the social information process does not positively affect the sharing of tacit knowledge. The application of ideas of the social information process and social awareness; generating ideas of social awareness; it has been seen that social skills affect the promotion of ideas negatively. It has been determined that social skills do not affect superficial and in-depth behavior, implicit and explicit knowledge sharing and idea implementation. However, it was determined that the moderator role of organizational support in the effect of social intelligence on emotional labor, knowledge sharing, individual creativity and organizational identification was statistically insignificant.