Riskli olan ve olmayan gebelerde stres ve stresi etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of stress and factors affecting stress in risk and NON-risk pregnancy
- Tez No: 714831
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE YANIKKEREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelikte stres, riskli gebelikler, Gebelikte Stres Değerlendirme Ölçeği, Stress in pregnancy, high-risk pregnancies, Pregnancy Stress Rating Scale
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı riskli olan ve olmayan gebelerde stres ve stresi etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Kütahya'nın bir ilçesinde bulunan bir hastanede gerçekleşmiştir. Araştırmanın evreni 629 gebe olup bu araştırmanın örneklemi 238 kadındır. Araştırmada veriler Gebelikte Stres Değerlendirme Ölçeği kullanılarak hastaneye başvuran gebe kadınlar ile online toplanmıştır. Bulgular: Bu çalışmada kullanılan risk değerlendirme formuna göre gebelerin %31,1'inde riskli gebelik olduğu belirlenmiştir. Gebelikte Stres Değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalaması 43,3 ± 17,2 olarak belirlenmiştir. Gebelikte Stres Değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalaması 27 yaş ve altında olan, çekirdek aileye sahip olan, il merkezinde yaşayan ve gebelikte problem yaşadığını belirten kadınlarda istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Bu çalışmanın sonuçları doğrultusunda stres yaşayan gebelere gerekli psikolojik ve tıbbi destek verilmesi gebelerin ve bebeklerin bu dönemden en az şekilde olumsuz etkilenmesi sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine stress and the factors affecting stress in risk and non-risk pregnant women. Material and Method: This research was carried out in a hospital located in a district of Kütahya. The population of the study is 629 pregnant women, and the sample of this study is 238 women. In the study, data were collected online with pregnant women who applied to the hospital using the Pregnancy Stress Rating Scale. Results: According to the risk assessment form used in this study, it was determined that 31.1% of the pregnant women had risky pregnancies. The mean total score of the Pregnancy Stress Assessment Scale was determined as 43.3 ± 17.2. The total mean score of the Pregnancy Stress Assessment Scale was found to be statistically significantly higher in women who were 27 years of age or younger, had a nuclear family, lived in the city center, and stated that they had problems during pregnancy. Conclusion: In line with the results of this study, providing the necessary psychological and medical support to the pregnant women who are experiencing stress can be ensured that the pregnant women and their babies are least affected by this period.