Anne bebek dostu olan ve olmayan hastanelerde vajinal doğum yapan primipar annelerin travmatik doğum algı düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of traumatic birth perception levels of primiparous mothers who given vaginal delivery in mother-baby friendly and non-mother-baby friendly hospitals
- Tez No: 825125
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN SOĞUKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Birth environment, primiparous, vaginal delivery, traumatic birth, midwifery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gebelik süreci ve doğum anne adayları için önemli bir yaşam deneyimidir. Bu deneyim bazı kadınlar için travmatik olarak algılanabilmektedir. Doğum yapılan ortam, doğum eyleminin ilerleyişini etkileyen faktörlerden birisi olduğu için çok önemlidir. Bu yüzden, bu kapsamda akla gelen sorulardan birisi doğum yapılan ortamın nasıl olması gerektiğidir. Bu araştırma, anne bebek dostu olan ve olmayan hastanelerde vajinal doğum yapan primipar annelerin travmatik doğum algı düzeylerinin karşılaştırılmasını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma, Anne Bebek Dostu Hastanede bulunan Travay, Doğum, Lohusa (TDL) Servisinde ve Tıp Fakültesi Doğumhanesinde gerçekleşen; verilerin Mayıs 2022 ve Mart 2023 tarihler arasında elde edildiği prospektif bir çalışmadır. Araştırmada çalışmaya dahil edilme kriterlerine uygun olan, Anne Bebek Dostu Hastane'den 100 kişi 1.Grubu, Anne Bebek Dostu Hastane kapsamında olmayan Tıp Fakültesi'nden 100 kişi 2.Grubu oluşturmak üzere toplam 200 anne örneklem grubunu oluşturmuştur. Veriler; Sosyo-Demografik ve Obstetrik Özelliklere İlişkin Bilgi Toplama Formu ve City Doğum Travması ölçeği ile elde edilmiştir. Çalışmada annelerin City Doğum Travması ölçek toplam puan ortalaması Anne Bebek Dostu hastanede doğum yapanlarda 12.57±4.71, Anne Bebek Dostu Hastanede doğum yapmayanlarda 24.03±5.42 olarak bulunmuştur. Puan ortalamasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak; doğum yapılan hastanenin Anne Bebek Dostu Hastane olma durumu, annelerin doğumu travmatik olarak algılama biçimini etkilemektedir. Bu nedenle çalışma sonucunda, kadınların doğum ortamına ilişkin beklentilerini dikkate alan ve travmatik etki yaratmayan doğum ortamlarının oluşturulması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler; Doğum ortamı; primipar; vajinal doğum; travmatik doğum; ebelik
Özet (Çeviri)
Pregnancy and birth are important life experiences for expectant mothers. This experience can be perceived as traumatic for some women. The birth environment is very important as it is one of the factors affecting the progression of labor. Therefore, one of the questions that come to mind in this context is what the birth environment should be like. This study was conducted to examine the comparison of traumatic birth perception levels of primiparous mothers who gave vaginal birth in mother-baby friendly and non-mother-baby friendly hospitals. This research was carried out in the Travay, Obstetrics and Postpartum (TOP) Service in the Mother Baby Friendly Hospital and in the Delivery Room of the Faculty of Medicine; This is a prospective study in which data were obtained between May 2022 and March 2023. In the study, 100 people from the mother-baby friendly hospital formed the 1st Group, and 100 people from the faculty of medicine, which was not within the scope of the mother-baby friendly hospital, formed the 2nd group, and a total of 200 mothers formed the sample group. The data were obtained with the Information Collection Form on Socio-Demographic and Obstetric Characteristics and the City Birth Trauma scale. In the study, the mother's City Birth Trauma scale total score average was found to be 12.57±4.71 for those who gave birth in a mother-baby-friendly hospital and 24.03±5.42 for those who did not give birth in a mother-baby-friendly hospital. The difference in the mean score was found to be statistically significant (p0.05). In conclusion; The fact that the delivery hospital is a mother-baby-friendly hospital affects the way mothers perceive birth as traumatic. Therefore, as a result of the study, it is recommended to create birth environments that take into account the expectations of women regarding the birth environment and do not create a traumatic effect.