Yenidoğan döneminde kord klemplenme süresinin beyin oksijenizasyonu ve kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of cord clamping time on cerebral oxygenation and cardiac functions in the neonatal period
- Tez No: 715314
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kord Klempleme Süresi, NIRS, Serebral Oksijenizasyon, Yenidoğan, Cerebral Oxygenation, Cord Clamping Time, Newborn, NIRS
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada doğum sırasında umblikal kordun erken veya geç klemplenmesinin beyin oksijenizasyonu ve kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Toplam 52 sağlıklı yenidoğan doğum anında erken kordon klemplenmesi (Grup-1: 60. sn) ve geç kordon klemplenmesi (Grup-2: 180 sn.) olarak iki gruba ayrıldı. Doğum sonrası bebekler umblikal kordon klemplenene kadar plasenta seviyesinde tutuldu. Radyant ısıtıcı altında bebeklere doğum sonrası bakımı yapılırken pulse oksimetre, near infrared spektroskopi (NIRS) monitörizasyonu için uygun problar bağlandı. Doğum sonrası 5. ve 10. dakikalarda preduktal saturasyon, kalp hızı değerleri ve NIRS değerleri kaydedildi. Bebeklerin postnatal 3-7. günler arasında ekokardiyografi ile kardiyak fonksiyonları incelendi. Bulgular: Yenidoğanların birinci ve beşinci dakikada ölçülen ortanca APGAR değerleri arasında anlamlı bir fark gözlenmedi (sırasıyla 9 ve 10; p=1,000). Grup-1 ve Grup-2 arasında beşinci dakikada ölçülen ortanca kalp hızları (sırasıyla 164,5/dk ve 162,5/dk), onuncu dakikada ölçülen ortanca kalp hızları (sırasıyla 158 ve 148), beşinci dakikada ölçülen ortanca SpO2 değerleri (sırasıyla %86,5 ve %85), onuncu dakikada ölçülen ortanca SpO2 değerleri (sırasıyla %95,5 ve %95), beşinci dakikada ölçülen ortanca NIRS değerleri (sırasıyla %73 ve 71,5) ve onuncu dakikada ölçülen ortanca NIRS değerleri (sırasıyla %82,5 ve %83,5) açısından anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0,05). Bebeklere ortalama 5,5 günde yapılan ekokardiyografik incelemede kordon klemplenme süreleri ile kardiyak fonksiyonlar arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark olmadığı saptandı (tüm değerlerde p>0,05). Sonuç: Doğum sırasında umblikal kordonun erken veya geç klemplenmesinin serebral oksijenizasyon ve ekokardiyografik bulgular üzerinde belirgin bir fark oluşturmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the effect of early or late clamping of the umbilical cord during labor on brain oxygenation and cardiac functions. Material and Method: A total of 52 healthy newborns were divided into two groups as early cord clamping time (Group-1: 60 sec) and late cord clamping time (Group-2: 180 sec) at birth. Postpartum babies were kept at the level of the placenta until the umbilical cord was clamped. Appropriate probes were attached for pulse oximetry and near infrared spectroscopy (NIRS) monitoring while postnatal care was given to the babies under a radiant heater. Preductal saturation, heart rate and NIRS values were recorded at the 5th and 10th minutes after delivery. Cardiac functions of the babies were examined by echocardiography between postnatal 3-7 days. Results: No significant difference were observed between the median APGAR values measured at the first and fifth minutes of newborns (9 and 10, respectively; p=1,000). No significant difference were observed in terms of median heart rates measured at the fifth minute (164.5/min and 162.5/min, respectively), median heart rates measured at the tenth minute (158 and 148, respectively), median SpO2 values measured at the fifth minute (respectively) 86.5% and 85%), median SpO2 values measured at the tenth minute (95.5% and 95%, respectively), median NIRS values measured at the fifth minute (%73 and 71.5%, respectively), and median NIRS values measured at the fifth minute (%82,5 and 83.5%, respectively) between Group-1 and Group-2. In the echocardiographic examination performed on the babies in an average of postnatal 5.5 days. It was found that there was no statistically significant relationship between cord clamping times and cardiac functions (p>0.05 in all values). Conclusion: It was observed that early or late clamping time of the umbilical cord during delivery did not make a significant difference on cerebral oxygenation and echocardiographic findings.