Kırıkkale ili yer adları üzerine bir inceleme
A study on the place names of Kırıkkale
- Tez No: 715455
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONGÜL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ad Bilim, Etimoloji, Kırıkkale, Su adları, Tepe adları, Name science, etmology, place names, water names, hill names
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Onomastik –ad bilim- yeryüzünde bilenen tüm isimler üzerinde çalışmalar yapan bilim dalıdır. Ad bilim kendi içerisinde belirli bölümlere ayrılmaktadır. Bu bölümler; toponimi, hidronim, oronim ve anthroponomidir. Bu alanlar çalışmalarda toplumun dili, kültürü, tarihi hakkında geniş bilgilere ulaşmamızı sağlamıştır. Ülkemizde çalışmalar geç bir zamanda başlamış olsa da lisans ve lisansüstü çoğu çalışmaya konu edilmiştir. Konu alanının genişliği sebebiyle bu bilim dalının hȃlȃ çalışmadığı konular mevcuttur. Yer adları dar anlamda bir toplumun, kültürün kendini tanımlamasında büyük bir öneme sahiptir. Sadece bir yerin adı değil o bölgenin dil gelişimi ve tarihi açısından da önem arz etmektedir. Kırıkkale Cumhuriyet'in ilanından çok sonra kurulmuş ve yeni sayılan illerimizdendir. Tarihi süreç içerisinde aşiretlerin iskanı politikasına bağlı olarak pek çok aşiret il sınırları içerisine yerleştirilmiştir. İle yerleşen Türkmenler, Yörükler ve aşiretler ile Anadolu içerisinde küçük bir Türk yurdu haline gelmiştir. Bu çalışmada ilden alınan listeden derlenmiş 1708 ilçe, köy, mahalle, sokak, bulvar, dağ, tepe, su adları; yapı, köken ve anlam bakımından incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Onomastics -onomastics- is the science that studies all the names known in the world. Forensic science is divided into certain sections within itself, these sections are; The toponymy is hydronym, oronym and anthroponomy. Toponymy, while examining place names, water names; streams, springs, fountains, etc. in the region. Examines their names, mountain names; hill, valley, cliff, cliff, etc. have included many names in their field of study. Although studies in our country started at a late time, most undergraduate and graduate studies have been the subject of studies. Due to the breadth of the subject area, there are subjects that this branch of science still does not study. Place names in a narrow sense have a great importance in the self-definition of a society and culture. It is important not only for the name of a place, but also for the language development and history of that region. Kırıkkale was established long after the proclamation of the Republic and is one of the new provinces. In the historical process, many tribes have been settled within the borders of the province depending on the settlement policy of the tribes. It has become a small Turkish homeland in Anatolia with the Turkmens, Yoruks and tribes who settled in Anatolia. In this study, 1708 district, village, neighborhood, street, boulevard, mountain, hill water names compiled from the list taken from the province will be examined in terms of structure, origin and meaning.