İlkokul ve ortaokul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarının öğretmenlerin okula bağlılık düzeylerine etkisi
The effect of strategic leadership behaviors of primary and secondary school principals on teachers' level of engagement to school
- Tez No: 715527
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HAYRİ KUĞUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Liderlik, Bağlılık, İlkokul, Ortaokul, Strategy, Strategic Leadership, Commitment, Primary School, Secondary School
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Araştırmanın amacı, ilkokul ve ortaokul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarının öğretmenlerin okula bağlılıklarına etkisini ortaya koymaktır. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmanın evrenini 2019-2020 eğitim öğretim yılında Rize il merkezi ve ilçelerindeki resmi ilkokul ve ortaokullarında görev yapan müdür ve öğretmenler oluşturmaktadır. Basit seçkisiz örnekleme yönteminin kullanıldığı araştırmada, örneklem oluşturma yoluna gidilmiş olup 350 öğretmen ile 55 müdür araştırma grubuna dâhil edilmiştir. Araştırmanın verilerini elde etmek için; Uğurluoğlu (2009) tarafından Türkçeye uyarlanarak maddeleri yeniden düzenlenen“Stratejik Liderlik Ölçeği”, Pelit, Boylu ve Güçer (2007) tarafından Türkçeye uyarlanarak maddeleri yeniden düzenlenen“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel ve Mesleki Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, algılanan stratejik liderlik davranışları ile öğretmenlerin okula bağlılıkları arasında manidar ilişkiler olduğunu göstermektedir. Regresyon analizi, algılanan stratejik liderlik davranışının okula bağlılık boyutuna ait varyansın %20'sini açıklayarak okula bağlılığın anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal the effect of the strategic leadership behaviors of primary and secondary school principals on teachers' school engagement. In the relational screening model, the universe of this research was driven by the principals and teachers working in official primary and secondary schools in Rize city center and its districts in the 2019-2020 academic year. In the study, the simple random sampling method was used as a sampling method and it can be linked to 350 teachers and 55 principals. To obtain a Research Date; The“Strategic Leadership Scale”, which was adapted to Turkish by Uğurluoğlu (2009), the“Organizational Commitment Scale”adapted to Turkish by Pelit, Boylu, and Güçer (2007), and the personal and professional information form by the research. Research results are significant relationships between perceived strategic leadership behaviors and teachers' commitment to school. Regression analysis showed that perceived strategic leadership behavior was a significant predictor of school engagement by explaining 20% of the variance of school engagement dimension.