Larinks benign, premalign ve malign lezyonlarında kan ve dokudaki inflamatuar hücre korelasyonunun saptanması ve prognostik öneminin araştırılması
Detection the correlation of inflammatory cells in blood and tissue, investigation of their prognostic significance in larynx benign, premalignant and malignant lesions
  1. Tez No: 715659
  2. Yazar: ÖMER FARUK GÖKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜNDÜZ GENÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Langerhans hücresi, larinks kanseri, prognoz, tümör infiltre lenfosit, tümör mikroçevresi, Langerhans cell, laryngeal cancer, prognosis, tumor infiltrated lymphocyte, tumor microenvironment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çalışmamızda larinks benign, premalign ve malign lezyonlarında kan ve dokuda inflamatuar hücrelerin varlığının ve korelasyonun saptanması, bu hücrelerin alt gruplar arasında kıyaslanması, premalign grupta malignite gelişimi ile ilişkisi, malign grupta ise prognoz ve sağkalıma etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem ve Gereç: Kulak Burun Boğaz kliniğine ses kısıklığı sebebiyle başvuran ve muayenesinde laringeal lezyonu tespit edilip ameliyat edilmiş olan 112 hasta patolojik tanıları retrospektif olarak taranıp benign, premalign ve malign lezyonlar olarak alt gruplara ayrılmıştır. Patolojik tanısı benign olan grup 36, premalign grup 38, malign grup ise 38 hastadan oluşmaktadır. Hastalara ait özelliklerle birlikte hemogram parametreleri, patoloji preparatındaki Hematoksilen/Eozin boyama ile lenfosit ve nötrofil, immünhistokimyasal boyama ile Langerhans hücre sayıları saptanmıştır. Kan ve dokudaki inflamatuar hücrelerin birbiri ile korelasyonu, malignite gelişimi, hastalıksız yaşam süresi ve sağ kalım durumu ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Patolojik kesitlerde Langerhans hücre sayısı ve boyanma şiddeti malign grupta premalign ve benign gruba göre, premalign grupta ise benign gruba göre anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. Erken ve ileri hastalık evresi Langerhans boyanma şiddeti bakımında karşılaştırılmış olup farklılık saptanmamıştır. Malign hasta grubunda Langerhans hücre sayısı yüksek saptanan grupta sağkalımın anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Ancak lenfosit sayısı ile sağkalım arasında ilişki değerlendirildiğinde anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Dokudaki lenfosit sayılarına bakılacak olursa malign ve premalign grupta benign gruba göre anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. Dokudaki eozinofil ve nötrofil sayısı ise malign grupta premalign ve benign gruba göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Premalign grupta malignite gelişimi ile inflamatuar hücreler arasında bir korelasyon saptanmamıştır. Venöz kan örneklerinde alt gruplar arasında lenfosit ve eozinofil sayıları açısından farklılık saptanmamıştır. Premalign ve malign grupta doku ve kandaki lenfosit değerleri arasında bir korelasyon tespit edilmemiştir. Sonuç: Larinks kanserlerinde tümör mikroçevresi ve immün yanıtın prognoz ve sağkalıma etkisi birçok araştırmanın konusu olmaktadır. Yaptığımız çalışmada inflamatuar hücrelerden Langerhans hücresi artışı iyi prognostik faktör olarak ön plana çıkmaktadır. Ayrıca malign grupta, benign ve premalign gruba kıyasla, daha belirgin bir immün cevap oluşmasına bağlı olarak inflamatuar hücre sayılarında da artış saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, evaluation of detecting inflammatory cells' existence and correlation in blood and tissue, comparing these cells in between subgroups, relation with malignancy development in premalignant group, prognosis and effect on survival in malignant group in larynx benign, premalignant and malignant lesions is intended. Materials and Methods: The pathologic diagnosis of 112 patients that reached to otolaryngology clinic with hoarseness, laryngeal lesion found in examination and operated has been analyzed retrospectively and divided into subgroups as benign, premalignant and malignant lesions. The benign group involves 36, premalignant group involves 38, malignant group involves 38 patients. Along with the features of the patients; hemogram parameters, by hematoxylin-eosin staining on pathology preparation lymphocyte and neutrophile, by immunohistochemical staining Langerhans cells count are captured. Blood and tissue's inflammatory cells' correlation between each other, development as malignant, disease-free survival time and relation with survival are analyzed. Results: Langerhans cell count and stain volume found significantly higher in malignant group than premalignant and benign group, and in premalignant group than benign group. Early and advanced stages of illness are compared over Langerhans stain volume but no difference found. In malignant group, it is observed that survival of the group with higher Langerhans cell count is significantly higher. But analysis of relation between lymphocyte count and survival doesn't show any considerable difference. Considering lymphocyte count in tissues, it's found significantly higher in malignant and premalignant group than benign group. And eosinophile and neutrophile count in tissue found significantly higher in malignant group than premalignant and benign group. In premalignant group, any correlation between malignancy development and inflammatory cells is not found. In venous blood samples between subgroups no difference found about lymphocyte and eosinophile count. Between premalignant and malignant group, no correlation found for lymphocyte level in tissue and blood. Conclusion: For laryngeal cancer, the effect of tumor's microenvironment and immune response on prognosis and survival is being the subject of many research. In this study, among inflammatory cells, increase of Langerhans cells comes forward as a good prognostic factor. Furthermore, comparing to benign and premalignant groups, in malignant group inflammatory cell count found increased depending on more significant immune response.