Diabetes mellitus ve fournier gangreni ilişkisi
Relationship between diabetes mellitus and fournier's gangrene
  1. Tez No: 715671
  2. Yazar: SEMİH SAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ADAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Fournier gangreni, Sodium Glucose Co-transporter (SGLT)2 inhibitörleri, Diabetes mellitus, Fournier's gangrene, Sodium Glucose Co-transporter (SGLT)2 inhibitors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Fournier gangreni; skrotum, perine ve perianal bölgelerini tutan bazen karına, göğüse yayılabilen polimikrobiyal enfeksiyona bağlı gelişen yüksek mortaliteye sahip nekrotizan fasiitidir. Hastalığın oluşmasına zemin hazırlayan, yayılmasını kolaylaştıran, mortalite üzerinde etkili olan risk faktörleri vardır. Diabetes mellitus bu risk faktörlerinin başında gelir. Çalışmamızın amacı diabetes mellitusun Fournier gangreni mortalitesi, hastane yatış süresi ve laboratuvar değerleri üzerine etkisi olup olmadığını incelemektir. Bu çalışmamızda ayrıca diyabeti olan Fournier gangreni vakalarında SGLT-2 kullanım durumu incelenmiştir. Gereç ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'nde yatış öyküsü bulunan hasta dosyaları kullanıldı. Ocak 2014 – temmuz 2021 yılları arasında nekrotizan fasiit ve gangren tanılı 250 hastanın epikrizleri okundu. Epikrizlerden Fournier gangreni olan 50 hasta tespit edildi. Tespit edilen hastaların demografik analizleri, fizik muayene ve laboratuvar bulguları, kullandıkları ilaçlar retrospektif olarak incelendi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma, median, interquartil range) yanı sıra Shapiro – Wilk normallik testi ile değişkenlerin dağılımına bakıldı, normal dağılım gösteren değişkenlerin ikili grupların karşılaştırmasında bağımsız t testi , normal dağılım göstermeyen değişkenlerin ikili grupların karşılaştırmasında Mann Whitney U testi , nitel verilerin karşılaştırmalarında ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmada Fournier gangreni tanısıyla hastaneye yatırılarak tedavi edilen 50 hastanın 28'inde (%56) diabetes mellitus saptandı. Bu olguların 13'ü erkek 15'i kadın ve yaş ortalaması 56,39±13,44 yıldı. Diabetes mellitusu olan hastaların %67'sinde hipertansiyon, %35'inde kardiyovasküler hastalık, %7'sinde kronik böbrek yetmezliği ve %7'sinde malignite mevcuttu. Laboratuvar değerlerine bakıldığında lökosit (p=0,557), hemoglobin (p=0,367), kreatinin (p=0,277), potasyum (p=0,247, ALT (p=0,710), CRP (p=0,257) ve HCO3 (p=0,364) düzeyleri açısından diyabeti olan ve olmayan grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Diyabeti olan grubun sodyum ortalaması diyabeti olmayan gruptan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,001). Diyabeti olan ve olmayan grupların taburcu ve ölüm dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,371). Diyabeti olan grubun yatış süresi diyabeti olmayan gruptan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,017). Diyabeti olan ve olmayan grupların Fourier Gangreni Şiddet İndeksi ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (0,480). Sonuç: Fournier gangreni hastalığı risk faktörleri arasında diabates mellitus önemli bir yer tutmaktadır ve bizim çalışmamızda hastaların yarısından fazlasında tespit edildi. Diyabetin Fournier gangreni hastalarının hastane yatış süresini uzattığı ancak mortalite üzerine etkisi bulunmadığı saptandı. Diyabet tedavisinde kullanılan SGLT-2 inhibitörleri Fournier gangreni ilişkisi çekimserdir. Bu tedaviyle Fournier gangreni ilişkisi yeterli bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Objectıve: Fournier's gangrene; It is a high mortality necrotizing fasciitis that develops due to a polymicrobial infection that affects the scrotum, perineum and perianal regions and sometimes spreads to the abdomen and chest. There are risk factors that pave the way for the formation of the disease, facilitate its spread, and affect mortality. Diabetes mellitus is one of these risk factors. The aim of our study is to examine whether diabetes mellitus has an effect on the mortality of Fournier's gangrene, length of hospital stay and laboratory values. In this study, the use of SGLT-2 in patients with diabetes Fournier's gangrene was also investigated. Material and method: University of Health Sciences Prof. Dr. Patient files with a history of hospitalization in Cemil Taşçıoğlu City Hospital were used. Between January 2014 and July 2021, the epicrisis of 250 patients diagnosed with necrotizing fasciitis and gangrene were read. Fifty patients with Fournier's gangrene were identified from epicrisis. Demographic analyzes, physical examination and laboratory findings of the identified patients, and the drugs they used were analyzed retrospectively. In addition to descriptive statistical methods (mean, standard deviation, median, interquartil range) in the evaluation of the data, the distribution of the variables was examined with the Shapiro – Wilk test of normality, the independent t-test for the comparison of the normally distributed variables in pairs, and the Mann Whitney U test for the comparison of the non-normally distributed variables in pairs. The chi-square test was used to compare the qualitative data. Results: In the study, diabetes mellitus was detected in 28 (56%) of 50 patients hospitalized with the diagnosis of Fournier's gangrene. Of these cases, 13 were male and 15 were female, and the mean age was 56.39±13.44 years. Of the patients with diabetes mellitus, 67% had hypertension, 35% had cardiovascular disease, 7% had chronic renal failure, and 7% had malignancy.Looking at laboratory values, leukocytes (p=0.557), hemoglobin (p=0.367), creatinine (p=0.277), potassium (p=0.247, ALT (p=0.710), CRP (p=0.257) and HCO3 (p=0.364) there was no significant difference between the diabetic and non-diabetic groups in terms of their levels.The sodium mean of the diabetic group was statistically significantly lower than the non-diabetic group (p=0.001). There was no statistically significant difference between the distribution of discharge and death between the groups with and without diabetes (p=0.371). The hospitalization period of the diabetic group was found to be statistically significantly higher than the group without diabetes (p=0.017). No statistically significant difference was found between the Fourier Gangrene Severity Index averages of the groups with and without diabetes (0.480). Conclusion: Diabates mellitus has an important place among the risk factors for Fournier's gangrene disease and it was detected in more than half of the patients in our study. It was determined that diabetes prolonged the hospitalization period of patients with Fournier's gangrene, but had no effect on mortality. The relationship between SGLT-2 inhibitors and Fournier's gangrene used in the treatment of diabetes is abstaining. The relationship between this treatment and Fournier's gangrene was not found sufficient.