8 haftalık pilates ve mat egzersizlerinin sedanter ev kadınlarında antropometrik özellikler üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of 8 WEEKS of pilates and mat exercises on anthropometric properties in sedantary housewives
- Tez No: 715703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT AYDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Pilates, mat egzersizleri, sedanter, antropometrik özellik, egzersiz
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı,8 hafta süreyle düzenli uygulanan pilates ve mat egzersizlerinin sedanter ev kadınlarında antropometrik özelliklerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Gerçek deneysel modellerden ön test son test kontrol ve denek gruplu olarak tasarlanan çalışmaya düzenli olarak bir egzersiz programına devam etmeyen farklı mesleklerle ilgilenen ve herhangi bir sağlık problemi olmayan 22 sedanter kadın gönüllülük üzerine katılmıştır. Katılımcılar 11 deney,9 kontrol grubu olmak üzere rastgele iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna haftada 3 gün ,60 dakikalık bölümler halinde pilates ve mat egzersizleri uygulanırken. Kontrol grubuna ise günlük yaşam aktivitelerine ve alışkanlıklarına devam etmeleri istenmiştir. Ölçümlerin yapılmasında ön test ve son test olarak çalışma başlangıcında ve 8 haftalık verilen sürenin bitiminde belirlenen ölçümler alınmıştır. Bireylerin çalışmaya katılmasında bir sakınca olmadığını belirlemek için gerekli izin formları uygulanmıştır. Katılımcıların boy uzunluklarını ölçmek için Stadiometre, Vücut ağırlığı ve vücut kompozisyonlarının belirlenebilmesi için Tanita İnbody 270 cihazı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda bulunan veriler IBM SPSS Statistics 21 istatiksel programı kullanılarak gerekli analizler elde edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılığın tespiti için Mann Whitney U testi, Gruplar içi farklılığın belirlenmesi için parametrik olmayan testlerden Wilcoxon İşaretli Sıralar testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmanın başında ve sonunda bazı ölçümler alınmıştır.8 haftalık pilates çalışmalarının sonucunda deney grubunun Bel çevresi, kalça çevresi, göğüs çevresi, sağ ve sol kol çevresi, sağ ve sol bacak çevresinde incelme tespit edilmiş olup İstatistiksel olarak anlamlılık görülmüştür. Vücut ağırlığı, VKİ (Vücut kitle indeksi), VYY (Vücut Yağ Yüzdesi) oranlarında azalma tespit edilmiş olup istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık gözlemlenmiştir. Kontrol grubunun ise Bel çevresi, kalça çevresi, göğüs çevresi, sağ ve sol kol çevresi, sağ ve sol bacak çevresinde ve kilo, VKİ (Body Mass İndex), oranlarında istatiksel olarak farklılık tespit edilmemiştir. Kontrol grubunun VYY (Vücut Yağ Yüzdesi) oranlarında azalma tespit edilmiş olup istatiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmada düzenli olarak yapılan 8 haftalık pilates ve mat egzersizlerinin sedanter kadınların antropometrik özelliklerini olumlu yönde etkilediği bazı antropometrik çevre ölçümlerinde önemli değişimlere neden olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre sedanter kadınlarda pilates egzersizlerinin fayda sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to examine the body anthropometric characteristics of pilates and mat exercises regularly applied for 8 weeks in sedentary housewives. Method: 22 sedentary women who did not regularly attend an exercise program, were interested in different professions and did not have any health problems participated in the study, which was designed as a pre-test, post-test, control and subject group, one of the real experimental models. Participants were randomly divided into 2 groups as 11 subjects and 9 control groups. Pilates and mat exercises were applied to the experimental group in 1-hour segments 3 days a week. The control group was asked to continue their daily living activities and habits. In making the measurements, the measurements determined at the beginning of the study and at the end of the 8-week period was taken as pre-test and post-test. Necessary consent forms were applied to determine that there was no harm in the participation of individuals in the study. Stadiometer was used to measure the height of the participants, and the Tanita Inbody 270 device was used to determine the body weight and body composition. The necessary analyzes were obtained using the IBM SPSS Statistics 21 statistical program. Mann Whitney U test was used to determine the difference between groups, and Wilcoxon Signed Ranks test, which is one of the non-parametric tests, was used to determine the difference between groups Results: Some measurements were taken at the beginning and end of the study. As a result of the 8-week pilates studies, the waist circumference, hip circumference, chest circumference, right and left arm circumference, right and left leg circumference were thinned and statistically significant. Body weight, VKİ (Body Mass Index), VYY (Body Fat Percentage) ratios were decreased, and a statistically significant difference was observed. (*p