Hemşirelik öğrencilerine verilen problem çözme becerilerini geliştirme eğitiminin psikolojik dayanıklılık, algılanan stres ve öz yeterlik düzeylerine etkisi
Effect of problem-solving skills training on psychological resilience, perceived stress and self-efficacy levels of nursing students
  1. Tez No: 715860
  2. Yazar: SÜLEYMAN ÜMİT ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DEMİRKIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik eğitimi, öz yeterlik, problem çözme, psikolojik stres, Nursing education, problem solving, psychological stress, self efficacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerine verilen problem çözme becerilerini geliştirme eğitiminin, öğrencilerin psikolojik dayanıklılık, algılanan stres ve öz yeterlik düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma ön test-son test-1 aylık izlem randomize kontrollü yarı deneysel yöntem kullanılarak Kasım 2019-Şubat 2020 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olan 71 katılımcı ile gerçekleşmiştir. Veriler, kişisel bilgi formunun yanı sıra, Hemşirelerde Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Sosyal Problem Çözme Envanteri Kısa Formu, Algılanan Stres Ölçeği ve Genel Öz Yeterlik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Yates Ki-Kare Testi, Pearson Ki-Kare Testi, Mann-Whitney U Testi ve“Tekrarlayan Ölçümlerde Kovaryans Analizi, grup içi-gruplar arası etkileşim”testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada deney grubu öğrencilerinin eğitim sonrası ve 1 aylık izlemdeki problem çözme düzeylerinin ortalamasının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu (Fgrup: 19,304 p < 0,001), psikolojik dayanıklılık düzeylerinin ortalamasının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu (Fgrup: 14,374 p < 0,001), öz yeterlik düzeylerinin ortalamasının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu (Fgrup: 17,045 p < 0,001), algılanan stres düzeylerinin ortalamasının ise kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük olduğu (Fgrup: 20,666 p < 0,001) bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada hemşirelik öğrencilerine verilen problem çözme becerilerini geliştirme eğitiminin hemşirelik öğrencilerinin problem çözme, psikolojik dayanıklılık ve öz yeterlik düzeylerini artırdığı, stres algılarını azalttığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: This study aimed to investigate the effect of problem solving skills training on psychological resilience, perceived stress and self-efficacy levels of nursing students. Material and Methods: This study was conducted as a quasi-experimental randomized controlled design between November 2019 and February 2020 with pretest, posttest and 1 month follow-up measures. Participants were 71 second year nursing students from nursing faculty of Aydın Adnan Menderes University. Personal Information Form, Resilience Scale for Nurses, Social Problem-Solving Inventory Short Form, Perceived Stress Scale and General Self-efficacy Scale were used in data collection. Descriptive statistics, Yates chi-square test, Pearson chi-square test, Mann-Whitney U test and“Repeated Measures ANCOVA, within-between interaction test”were used in data analysis. Results: The mean problem-solving level of intervention group students for the posttest and 1 month follow-up measures was significantly higher than the control group students (Fgroup: 19,304 p < 0,001). In addition, their psychological resilience level was significantly higher than the control group (Fgroup: 14,374 p < 0,001), their self-efficacy level was significantly higher than the control group (Fgroup: 17,045 p < 0,001), their perceived stress level was significantly lower than the control group (Fgroup: 20,666 p < 0,001) when the mean post-test and 1 month follow-up scores were compared. Conclusion: In this study, it was concluded that problem-solving skills training increased problem-solving, psychological resilience and self-efficacy levels of nursing students while it decreased their stress perceptions.