Pankreas kanseri hastalarında glioksalaz-1 (GLO-1) enzim aktivitesinin prognostik önemi
  1. Tez No: 716326
  2. Yazar: UĞUR TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glioksalaz-1, GLO-1, pankreas kanseri, prognoz, Glyoxalase 1, GLO-1, pancreatic cancer, prognosis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Pankreas kanseri kötü prognozlu tümörlerden biridir ve güncel tedavideki gelişmelere rağmen pankreas kanserinde sağkalım sonuçları yeterli değildir. Yeni tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç vardır. Glioksalaz-1 enzimi (GLO-1), glikoliz yolağında yan ürün olarak oluşan; metilglioksal (MG) ve endojen reaktif dikarbonil metabolitlerinin glutatyon bağımlı uzaklaştırılmasında görev alır. Bu metabolitlerin bir hücrede aşırı birikimi hücreyi apopitozise sürükler. Malign hücrelerde artmış GLO-1 ekspresyonunun tümör apopitozisini engellediği düşünülmektedir. Daha önce yapılan çalışmalarda çeşitli tümör doku ve hücrelerinde aşırı GLO-1ekspresyonu bildirilmiştir ve bazı tümörlerde kötü prognoz ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Biz bu çalışmamızda metastatik pankreas kanseri tanılı hastalarda GLO-1 ekspresyonu ile prognoz arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Temmuz 2012 – Ağustos 2020 yıllları arasında tanı almış 99 hasta çalışmaya dahil edildi. PFS ve mOS için risk faktörlerini belirlemek amacıyla tek değişkenli ve çok değişkenli cox regresyon analizleri kullanıldı. GLO-1 ekspresyonu ile hasta sonuçları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; tek değişkenli analizde GLO-1 ekspresyon artışı ile PFS (p = 0.014) ve mOS (p = 0.001) arasında olumsuz yönde korelasyon tesbit edildi. Çok değişkenli analizde GLO-1 IRS, PFS (HR = 0.64, 95 % CI: 0.42-0.97, p = 0.035) ve mOS (HR = 0.51, 95 % CI: 0.33-0.79, p = 0.003) için bağımsız değişken olarak tesbit edildi. Kaplan Meier analizinde, GLO-1 IRS düşük grupta ortanca PFS 3 ay (95 % Cl: 1.84-4.16) iken; GLO-1 IRS yüksek olan grupta ortanca PFS 2 ay (95 % Cl: 1.76-2.24) olarak saptandı (p = 0.002). GLO-1 IRS düşük grupta ortanca mOS 7 ay (95 % Cl: 6.39-7.61) iken; GLO-1 IRS yüksek olan grupta ortanca mOS 5 ay (95 % Cl: 3.72-6.28) olarak saptandı (p < 0.001). Sonuç olarak artmış GLO-1 ekspresyonu metastatik pankreas kanseri hastalarında hem PFS hem de OS için bağımsız prognostik faktör olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Pancreatic cancer is one of the tumors with a poor prognosis and despite the advances in current treatment, survival results in pancreatic cancer are not sufficient. New treatment approaches are needed. Glyoxalase-1 enzyme (GLO-1), formed as a by-product in the glycolysis pathway; It takes part in the glutathione-dependent removal of methylglyoxal (MG) and endogenous reactive dicarbonyl metabolites. Excessive accumulation of these metabolites in a cell leads to apoptosis. Increased expression of GLO-1 in malignant cells is thought to inhibit tumor apoptosis. In previous studies, excessive GLO-1 expression has been reported in various tumor tissues and cells and has been shown to be associated with poor prognosis in some tumors. In this study, we aimed to evaluate the relationship between GLO-1 expression and prognosis in patients with metastatic pancreatic cancer. 99 patients diagnosed between July 2012 - August 2020 were included in the study. Univariate and multivariate cox regression analyzes were used to identify risk factors for PFS and mOS. When the relationship between GLO-1 expression and patient outcomes was evaluated; in univariate analysis, a negative correlation was found between increased GLO-1 expression with PFS (p = 0.014) and mOS (p = 0.001). In multivariate analysis, GLO-1 IRS was determined as independent variable for PFS (HR = 0.64, 95 % CI: 0.42-0.97, p = 0.035) and mOS (HR = 0.51, 95 % CI: 0.33-0.79, p = 0.003). In Kaplan Meier analysis, the median PFS was 3 months (95 % Cl: 1.84-4.16) in the GLO-1 IRS low group; the median PFS was 2 months (95 % Cl: 1.76-2.24) in the GLO-1 IRS high group (p = 0.002). The median mOS was 7 months (95 % Cl: 6.39-7.61) in the GLO-1 IRS low group; the median mOS was 5 months (95 % Cl: 3.72-6.28) in the GLO-1 IRS high group (p < 0.001). In conclusion, increased GLO-1 expression was evaluated as an independent prognostic factor for both PFS and OS in metastatic pancreatic cancer patients.