Libya'daki yatırımcıların risk alma düzeyinin incelenmesi
Determining the level of risk taking of the investor in Libya
  1. Tez No: 716763
  2. Yazar: NASRULDEEN ABD ALLATEEF ATHEEM INDABHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK DAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırımcı, Risk, Davranışsal Finans, Libya. 2021, 75 Sayfa, Investor, Risk, Behaivoral Finance, Libya. 2021, 75 Pages
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bir ekonominin gelişmesinde yatırımcıların rolü oldukça yüksektir. Yatırımcılar piyasaların gelişmesine katkı sağlamaktadır. Yatırımcılar tasarruflarını değerlendirerek değer kaybetmelerini engelleyerek, yatırımlarının değer kazanmalarını isterler. Yatırımcıların yatırım kararlarında risk önemli bir faktördür. Risk ile getiri birlikte değişim göstermektedir. Yatırımcıların kararlarını etkileyen birçok faktör vardır. Ancak risk bunlar arasında en önemlilerinden biridir. Risk yatırımcıların yatırım tercihlerini etkilemektedir. Bu çalışmada Libya'daki yatırımcıların risk alma düzeylerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bunun için Libya'da yaşayan 408 bireysel yatırımcıdan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Uygulamada frekans analizi, geçerlilik ve güvenilirlik analizi, açıklayıcı faktör analizi, t testi ve ANOVA testleri yapılmıştır. Analiz sonucunda Libyalı bireysel yatırımcıların risk düzeylerinin orta düzeyde olduğu, demografik değişkenlerin yatırımcılarn risk düzeylerini etkileyebileceği tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Investors play an important role in the development of an economy. Investors contribute to the development of the markets. Investors want to use their savings and prevent them from losing value. Investors also want their investments to increase in value. Risk is an important factor in investors' investment decisions. Risk and return change together. There are many factors that influence investors' decisions. However, risk is one of the most important. Risk affects investors' investment choices. In this study, it is aimed to examine the risk taking levels of investors in Libya. For this, data were collected from 408 individual investors living in Libya by survey method. The data obtained from the surveys were analyzed in the SPSS program. Frequency analysis, validity and reliability analysis, Explanatory Factor Analysis, t test and ANOVA tests were performed in the implementation. As a result of the analysis, it is determined that the risk levels of individual Libyan investors are medium and demographic variables can affect the risk levels of investors.