Nationalisms and the internaticonjuncture: The case of Cyprus (1945-1964)
  1. Tez No: 717272
  2. Yazar: CEMAL YORGANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT EVRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Kıbrıs, Uluslararası Konjonktür, Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler, de-Stalinizasyon, Bağlantısızlar Hareketi, Nationalism, Cyprus, International Conjuncture, Greek Cypriots, Turkish Cypriots, de-Stalinization, Non-Aligned Movement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez, Kıbrıs'taki Rum ve Türk milliyetçiliğini, uluslararası konjonktür ile ilgilendirerek, karşılaştırmalı tarihsel analizden oluşan nitel bir araştırma modeli kullanılmıştır. Tez, uluslararası koşulların Kıbrıs'taki milliyetçi politikaların üzerine etkilerini sorunsallaştırmaktadır. Milliyetçiliği sosyo-siyasal bir olgu olarak ele alan teorik yaklaşımları açıklamakta ve bu yaklaşımların milliyetçiliğin siyasi ve sosyolojik yönlerini izah etmekteki başarılarına rağmen, siyaseti şekillendiren bir başka faktör olarak uluslararası konjonktürü ihmal etme eğilimleri olduğu ifade edilmiştir. Kayda değer oranda Kıbrıslı akademisyen, Kıbrıs'taki milliyetçilikler üzerinde, Rum ve Türk milliyetçilerini bir sosyo-siyasal gelişim süreci olarak kavramsallaştınnaktırlar. Ancak, bu çalışmalarda genellikle milliyetçiliği üreten yerli koşullara odaklanmakta eğilimi vardır. Bu tezin mevcut çalışmalardan ayrıştığı nokta, uluslararası konjonktürdeki gelişmelerin (örneğin Sovyet de-Stalirıizasyonu ve Bağlantısızlar Hareketi 'rıin ortaya çıkması, vb.) Kıbrıs'taki milliyetçiliklere olan etkisini sorgulamasıdır. İncelenen zaman dilimi, sömürge döneminin son yılları ile bağımsızlık döneminin ilk yıllarını (1945-1964) kapsamaktadır. Çalışma, konjonktürün ve uluslararası siyasetin Kıbrıs'taki iki toplumun milliyetçilik siyasetlerini ciddi oranda etkilediği sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis utilized a qualitative research design composed of a comparative historical analysis examining the Greek and Turkish nationalisms in Cyprus, with relevance to the international conjuncture. The thesis problematizes the influences of international conditions on the politics of nationalism in Cyprus. It explains the theoretical approaches accounting for nationalism as a socio-political phenomenon, and indicates that these approaches, despite their successes in illustrating the political and sociological aspects of nationalism, tend to neglect the international conjuncture as another factor shaping politics of nationalism. A noticeable amount of Cypriot scholars concerned on the nationalisms in Cyprus have conceptualized Greek and Turkish nationalisms in Cyprus as a socio-political development, however, they generally had the tendency to focus primarily on the domestic conditions generating the nationalisms and to overlook the roles played by the international developments (for instance Soviet de-Stalinization, the emergence of NAM, etc.). The analyzed period of time was the late-Colonial era and the early independence era (1945-1964). The thesis concluded that, the developments in the international politics had significant effects in shaping the nationalism politics of the two communities in Cyprus.