Ankara Şehir Hastanesi Aile Hekimliği kliniğine başvuran hasta ve hasta yakınlarında COVID-19 pandemisinin sigara içme alışkanlığına etkisi
The effect of the COVID 19 pandemic on the smoking habits of the patients and their relatives applying the Ankara City Hospital family medicine
  1. Tez No: 717280
  2. Yazar: NURGÜL ÇIRAKLI KÖRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, koronavirüs, pandemi, sigara, sigara bırakma, COVID-19, coronavirus, pandemic, smoking, smoking cessation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: COVID-19, başlangıçta Çin'in Hubei eyaleti Wuhan şehrinde Aralık 2019'da ortaya çıkan bir koronavirüs salgınıdır. Ancak hızla yayılıp pandemiye dönüşmüştür. COVID-19 esas olarak şiddetli akut solunum sendromu ile karakterize bir solunum yolu hastalığıdır. Sigara içenlerde COVID-19'a bağlı ağır hastalık geçirme ve ölüm riski daha yüksektir. Bu durum kişilerin sigara içme davranışını etkileyebilir. Bazı kişiler pandemiye bağlı oluşan stres, kaygı nedeniyle daha fazla sigara içebilir. Bazıları da COVID-19'a yakalanma endişesi ile daha sağlıklı bir yaşama geçiş yapmak için sigarayı azaltabilir ya da bırakabilir. Bu çalışmayla COVID-19 pandemisinin sigara içen kişilerin sigara içme durumlarını nasıl etkilediğine, kişileri sigarayı bırakma yönünde etkileyip etkilemediğine bakılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı bir çalışma olup, 27/09/2021 ile 15/11/2021 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Kliniğine başvuran sigara kullanan 243 hasta ve hasta yakını dahil edilmiştir. Katılımcılara yüzyüze 30 soruluk anket uygulanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics Version 23 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %28,4'ünün pandemi döneminde içtiği sigara miktarını arttırdığı, %12,3'ünün azalttığı görülmüştür. %32,1'i sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu dönemlerde stresinin arttığını ve daha fazla sigara içmeye başladığını belirtmiştir. %25,5'i sigara içtiği için covid geçirmekten endişeli olduğunu, %45'2si sigara içenlerde covidin daha ağır seyrettiğini düşündüğünü belirtmiştir. Ayrıca kronik hastalığı olanların ve eğitim durumu ilköğretim olanların covid geçirmekten daha fazla endişeli olduğu ve sigara içenlerde covidin daha ağır seyrettiğini düşündükleri görülmüştür. Ancak pandemi döneminde içilen sigara miktarının azalması ile covid geçirmekten endişeli olma ve sigara içenlerde covidin daha ağır seyrettiğini düşünme durumları arasında ilişki bulunmamıştır. Katılımcıların %38,7'sinin pandemi döneminde sigarayı bırakmanın önceki döneme göre daha zor olduğuna inandığı, %39,5'inin pandemi döneminde sigarayı bırakmayı önceki döneme göre daha fazla istediği bulunmuştur. Katılımcıların %62,5'i sigarayı bırakmayı düşündüğünü, %54,3'i bırakmak için destek almak istediğini belirtmiştir. Sigara içtiği için covid geçirmekten endişeli olanların ve sigara içenlerde covidin daha ağır seyrettiğini düşünenlerin daha yüksek oranda sigarayı bırakmayı düşündüğü görülmüştür. Pandemi döneminde içtiği sigara miktarını artıranların ve toplam içtiği sigara miktarı(paket/yıl) daha yüksek olanların bırakmak için destek almayı daha çok istedikleri görülmüştür. Sonuç: Pandemi kişilerin sigara içme alışkanlıklarını değişik şekillerde etkilemiştir. Pandemi döneminde sigara bırakma hizmetlerine ara verilmeden, bu dönem fırsata çevrilerek, kişiler sigara ve COVID-19 ilişkisi konusunda bilgilendirilerek bırakmalarına yardımcı olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: COVID-19 is a coronavirus outbreak that initially emerged in December 2019 in the city of Wuhan, Hubei province of China. However, it quickly spread and turned into a pandemic. COVID-19 is mainly a respiratory disease characterized by severe acute respiratory syndrome. Smokers have a higher risk of serious illness and death from COVID-19 than non-smokers. This may affect the smoking behavior of individuals. Some people may smoke more due to stress and anxiety due to the pandemic. Some may reduce or quit smoking to transition to a healthier life due to the fear of COVID-19 infection. In this study, it is aimed to examine how the COVID-19 pandemic affects the smoking status of smokers and whether it affects people to quit smoking. Materials and Methods: Our study was descriptive and included 243 smokers and their relatives who applied to Ankara City Hospital Family Medicine Outpatient Clinic between 27/09/2021 and 15/11/2021. A face-to-face survey of 30 questions was applied to the participants. IBM SPSS Statistics Version 23 package program was used in the analysis of the data. Results: It was observed that 28.4% of the participants increased the amount of cigarette smoked during the pandemic period, and 12.3% decreased it. 31.1% of them stated that their stress increased during the periods of curfew and they started to smoke more. 25.5% of them stated that they were worried about having covid because they smoked, and 45% of them thought that covid was more severe in smokers. In addition, it has been observed that those with chronic diseases and those with primary education level are more worried about transmitting covid, and that they think that covid infection is more severe in smokers. However, there was no relationship between the decrease in the amount of cigarettes smoked during the pandemic period and being worried about having covid and thinking that covid is more severe in smokers. It was found that 38.7% of the participants believed that it was more difficult to quit smoking during the pandemic period than in the previous period, and 39.5% wanted to quit smoking during the pandemic period more than the previous period. 62.5% of the participants stated that they were considering quitting smoking, and 54.3% stated that they wanted to get support to quit. It has been seen that those who are worried about having covid because they smoke, and those who think that covid is more severe in smokers, think about quitting smoking at a higher rate. It was observed that those who increased the amount of cigarettes they smoked during the pandemic period and those who smoked a higher total amount of cigarettes (packs/year) wanted more support to quit. Conclusion: The pandemic has affected people's smoking habits in different ways. During the pandemic period, smoking cessation services should not be interrupted, this period should be turned into an opportunity, and people should be informed about the relationship between smoking and COVID-19 and help them quit.