Acil servise başvuran pelvik fraktür ve femur başı fraktür tanısı alan hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of diagnosed pelvic fracture and femur head fractures registering to emergency department
- Tez No: 717681
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ASLAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Femur fraktürü, Pelvis fraktürü, Travma, Femoral fracture, Pelvic fracture, Trauma
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 43
Özet
Pelvis travmaları travmayı oluşturan mekanizma ve enerjiye bağlı olarak mortalitesi ve morbiditesi yüksek olan travmalardır. Eşlik eden organ yaralanmaları, travmanın şiddeti, kafa travması, koagülopati, ileri yaş, kanama varlığı mortaliteyi arttıran nedenlerdir. Çalışmamızın amacı acil servislerde sık görülen ve çok ciddi sonuçlara yol açan pelvis fraktürleri, femur başı ve femur boynu fraktürlerinin demografik özelliklerini, morbidite ve mortaliteye etki eden faktörleri saptamaktır. Çalışmamızda 01.01.2011-01.01.2021 tarihleri arasında acil servise başvuran hastalardan travmaya bağlı pelvis, femur başı ve boyun kırığı olan 18 yaş üstü olanlar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, ek hastalıkları, pelvis kırığı ve tipi, femur boyun kırığı ve tipi, eşlik eden patolojiler, acil serviste yapılan işlemler, sonlanım şekli, hastanede yatış süresi, mortalite, yatışında uygulanan tedavi şekli kayıt altına alınmıştır. Çalışmamızda hastaların yaş ve cinsiyetleri ile pelvis kırığı sınıflaması arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmış olup femur kırıkları açısından ise anlamlı ilişki olmadığı görülmüştür. Travma mekanizmasına bakıldığında ise mortalite ile arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmüştür. Sonuç olarak travmaya bağlı gelişen pelvis kırıklarında ve femur başı kırıklarını retrospektif olarak incelediğimiz bu çalışmamızda yaş, cinsiyet, ek hastalık ve travma mekanizması; mortalite ve hasta sonlanım şekli açısından anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Pelvic fractures are traumas with high mortality and morbidity rates due to the trauma mechanism and energy. Concomitant organ injuries, severity of trauma, head trauma, coagulopathy, advanced age and presence of bleeding are factors that are increasing mortality. The aim of our study is to determine the dempgraphic characteristics of pelvic and femoral head fractures and the factors affecting mortality and morbidity. In our study, the patients who applied to the emergency department between 01.01.2011-01.01.2021 and over 18 years old with trauma-related pelvis, femoral head and neck fractures were included in the study. The patients' name-surname, admission number, age, gender, additional diseases, pelvis fracture and type, femoral neck fracture and type, accompanying pathologies, procedures performed in the emergency department, outcome, length of hospital stay, mortality, type of treatment applied during hospitalization were recorded. In our study, a statistically significant relationship was found between the age an gender of the patients and the classification of pelvis fractures, but there was no significant relationship in terms of femur fractures. When the trauma mechanism is examined, a statistically significant relationship was observed between mortality and mortality. In conclusion, age, gender, comorbidity, trauma mechanism, mortality and patient outcome were found to be significant in this study, in which we retrospectively analyzed trauma-induced pelvis and femoral head fractures.