Koklear implant kullanan çocuklarda iletişim ve zihin kuramı becerilerinin incelenmesi
Research of communication and theory of mind skills in children using cochlear implant
- Tez No: 717693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE SEÇKİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim becerileri, koklear implant, sosyal anlayış becerileri ölçeği, sözlü dil becerileri, zihin kuramı becerileri, Children's social understanding scale, cochlear implant, communication skills, theory of mind skills, verbal language skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırmamız koklear implant kullanan çocukların dil, iletişim ve zihin kuramı becerilerinin birbirleriyle olan ilişkilerini incelemeyi ve bu becerilerin demografik bilgi değişkenlerinden nasıl etkilediğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu amaçla araştırmada betimsel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Odyoloji ve Dil Konuşma Bozuklukları Ünitesinde, 4-6 yaş arasında koklear implant kullanan, işitme engeli dışında ek bir tanı ya da bozukluğa sahip olmayan, anadili Türkçe olan 40 çocuk ile yapılmıştır. Çalışmada demografik değişkenlere ilişkin verilerin toplanması amacı ile demografik bilgi formu, dil becerilerine ilişkin verilerin toplanması amacı ile Türkçe 'Okul Çağı Dil Gelişim Testi' (TODİL), zihin kuramına ilişkin verilerin toplanması amacı ile 'Çocuklarda Sosyal Anlayış Ölçeği', iletişim becerilerine ilişkin verilerin toplanması amacı ile 'Okul Öncesi Dönem Çocukların İletişim Becerilerinin Belirlenmesi Ölçeği' kullanılmıştır. Yapılan değerlendirmelerden elde edilen sonuçlar ise dil, iletişim ve zihin kuramı becerileri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu göstermiştir. Bu üç beceri arasındaki ilişki ikili olarak incelendiğinde literatür ile uyumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışmamızda demografik bilgi formundan elde edilen bulgular değişken olarak seçilip incelendiğinde; yaş, cinsiyet, işitme engelli kardeşi olma, tanı ve cihaza başlama yaşı, Kİ kullanma yaşı, anne-baba eğitim durumuna, ek sözlü dil-işaret dili kullanma durumu ve eğitim bilgilerine göre dil, iletişim ve zihin kuramı becerilerinin nasıl değişiklik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess language, communication, and theory of mind skills in children using cochlear implants, to examine the relationships among these skills, and to show how these skills are affected by demographic information variables. For this purpose, a comparative descriptive research model was used in the research. The research was conducted in the Audiology and Language Speech Disorders Unit of the department of Otorhinolaryngology at Istanbul University's Faculty of Medicine. It was carried out on 40 children between the ages of 4 and 6, whose mother tongue is Turkish, who use cochlear implants, and who do not have an additional diagnosis or disorder other than hearing impairment. In the study, demographic information forms were used for collecting data on demographic variables, ''Test of Language Development Primary Fourth Edition (TOLD-P:4)'' was used for collecting data on language skills, and ''The Children's Social Understanding Scale (CSUS)'' was used for collecting data on the theory of mind and for collecting data on communication skills. In order to collect data on communication skills, ''The Scale for Identifying Pre-School Children's Communication Skills'' was used. The results obtained from the evaluations showed that there was a positive relationship between language, communication, and theory of mind skills. Results compatible with the literature have been reached when the relationship among these three skills was examined bilaterally. In this study, when the findings obtained from the demographic information form were selected and analyzed as a variable, it was determined how language, communication, and theory of mind skills changed according to age, gender, having a hearing-impaired sibling, age at diagnosis and starting the device, age of using cochlear implants, education level of parents, use of additional verbal language-sign language, and education information.