Sınıf öğretmenlerinin örgütsel adalet algılarının incelenmesi (Bir karma yöntem araştırması)
Examination of class tachers'perceptions of organizational justice (A mixed method research)
  1. Tez No: 717742
  2. Yazar: İBRAHİM CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇALIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, örgütsel adalet, okulda adalet, Justice, organizational justice, justice at school
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin örgütsel adalet algılarını belirlemektir. Araştırmada karma yöntemin açımlayıcı sıralı deseni kullanılmıştır. Bu desene göre önce nicel veriler daha sonra nitel veriler toplanmıştır. Araştırmanın uygulama kısmı iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada 287 sınıf öğretmenine ölçek uygulanmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında ise 36 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Niehoff ve Moorman (1993) tarafından geliştirilen ve Polat (2007)'Türkçeye uyarlanan Örgütsel Adalet Ölçeği ile araştırmacı tarafından geliştirilen Öğretmen Görüşme Formu kullanılmıştır. Anketlerin analizinde normallik testi, parametrik testlerden bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ve Post Hoc çoklu karşılaştırma testlerinden Tukey testi uygulanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunun analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde aritmetik ortalama, yüzde ve frekanslardan yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin sonuçlarına göre öğretmenlere verilen ödüllerin adil dağıtıldığı, idarecilerin öğretmenlere yaklaşımının genel olarak pozitif olduğu tespit edilmiştir. Bazı öğretmenler, idarecilerin cinsiyet ayrımı yapması ve adil olmayan tutumlarından dolayı okuldan ayrılmak istediklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine classroom teachers' perceptions of organizational justice. In the research, the exploratory sequential pattern of the mixed method was used. According to this design, first quantitative data and then qualitative data were collected. The application part of the research was carried out in two stages. In the first stage, a questionnaire was applied to 287 classroom teachers. In the second stage of the study, semi-structured interviews were conducted with 36 teachers. The Organizational Justice Scale developed by Niehoff and Moorman (1993) and adapted into Turkish by Polat (2007) and the Teacher Interview Form developed by the researcher were used as data collection tools. Normality test, independent sample t test from parametric tests, one-way analysis of variance and Tukey test, one of the Post Hoc multiple comparison tests, were used in the analysis of the questionnaires. Content analysis was used in the analysis of the semi-structured interview form. In the analysis of qualitative data, arithmetic mean, percentage and frequencies were used. According to the results of the data obtained in the study, it was determined that the awards given to the teachers were distributed fairly, and the approach of the administrators to the teachers was generally positive. Some teachers stated that they wanted to leave the school because of the gender discrimination and unfair attitudes of the administrators.