Bireylerin otomotiv alımında etkili olan faktörlerin istatistiksel analizlerle incelenmesi: Gaziantep ili örneği
An investigation of factors effective in automotive process of individuals by statistical analysis: A case of Gaziantep
- Tez No: 717780
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otomotiv Sektörü, Tüketici, Tüketim, Ekonomi, Automotive Sector, Consumer, Consumption, Economy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Genel olarak ekonomik sıkıntı çeken ülkelerden bir tanesi de Türkiye'dir. Dışa bağımlılık olsun üretim yapmakta zorlanma olsun dış sebepler olsun bu gibi nedenlerden dolayı ekonomide ciddi manada sıkıntı içerisinde olduğumuz görülmektedir. Son yıllarda ama bu sıkıntıyı gidermeye yönelik birçok adımlarlar atılmış ve bir nebze de olsa ekonomik açıdan nefes almaya başlanmıştır. Atılan bu adımlardan bir tanesi de otomotiv sektöründe atılan adımlardır. Son yıllarda Türkiye otomotiv sektöründe çok önemli konuma gelmiş ve Türkiye'ye yatırımlar yapılmaktadır. Otomotiv sanayi bölgesi Türkiye'nin Marmara bölgesinde yer almaktadır. Birçok otomotiv firması bu bölgeyi hammadde, iş gücü ve konumu gibi faktörlerden yararlanarak yatırımlarını yapmaktadır. Bu sebeplerden dolayı da otomotiv sektörü öncü bir istihdama sahiptir. Türkiye artık otomotiv sektöründe lider olma yolunda ilerlemektedir. Tamda bu sebepten dolayı otomotiv sektöründe yapılmış araştırmalardan da yararlanılarak sektörde ne durumda olunduğu araştırılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında, literatür taraması ve genel bir inceleme adı altında daha önceden yapılmış çalışmalar ele alınmış ve genel bilgiler toplanarak kısa ve öz bir şekilde anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, araştırmanın yöntemi, amacı, kapsamı, önemi ve örneklemi gibi bilgiler bireyler otomotiv tercihi yaparken yararlandıkları faktörlerin belirlenmesi üzerine bir çalışma bölümde yer almaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, bireyler otomotiv tercihi yaparken yararlandıkları özellikler ve analiz sonuçları adı altında istatistiksel veriler oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. Çalışmanın son kısmında ise sonuç kısmı yer almaktadır. Bu çalışma Gaziantep ilinde ikamet eden bireylerin otomotiv seçiminde etki eden faktörler üzerine bir çalışmadır. Anket yöntemi ile bilgiler toplanmış ve beşli likert ölçeği tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In general, Turkey is one of the countries suffering economically. Whether it is dependence on the outside or difficulty in producing, it is seen that we are seriously in difficulty in the economy for such reasons. In recent years, however, many steps have been taken to address this problem and some economic breathing has begun. One of these steps is the steps taken in the automotive sector. In recent years, Turkey has become very important in the automotive sector and investments are being made in Turkey. The automotive industrial zone is located in the Marmara region of Turkey. Many automotive companies invest in this region by being injured by factors such as raw materials, labor force and location. For these reasons, the automotive sector has a pioneering employment. Turkey is now on its way to becoming a leader in the automotive sector. For this reason, the situation in the sector was investigated by using the researches carried out in the automotive sector. In the first part of the study, previous studies under the name of literature review and a general review were discussed and general information was collected and explained briefly and in a short way. In the second part of the study, information such as the method, purpose, scope, importance and sampling of the research is included in a study on determining the factors that individuals use when choosing automotive. In the third part of the study, statistical data were created and interpreted under the name of the results of a study on the determination of the factors that individuals benefit from when choosing automotive. In the last part of the study, the resulting part is included. This study is a study on the factors that influence the automotive selection of individuals residing in Gaziantep province. Information was collected by survey method and the five-liket scale was preferred.