Fonksiyonel maliye perspektifinden işsizlik ve kamusal müdahale araçları
- Tez No: 717806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİYE YASEMİN ÖZUĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Functional Finance, Unemployment, Full Employment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde küreselleşme ile birlikte birçok ülkede istihdam ve işsizliğin boyutları hem ekonomik gelişmişliğin hem de sosyal kalkınmanın önemli bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Lerner'in fonksiyonel maliye yaklaşımına göre tam istihdam ve fiyat istikrarını sağlamak kamunun sorumluluğunda olmalıdır. Kamunun ekonomiye müdahalede bütçe ve borçlanma politikalarını araç olarak kullanması gerektiğini savunan bu yaklaşım, bütçe açığının ve kamu borcunun ne seviyede olması gerektiğiyle değil ekonomide meydana getireceği pozitif çıktılarla ilgilenmektedir. Bu çalışmada işsizliğin sosyoekonomik yapıdaki etkilerine dikkat çekilerek, tam istihdamın sağlanmasında fonksiyonel maliye ve müdahale araçlarının önemine vurgu yapılacaktır. Bu bağlamda tam istihdamın gerçekleştirilmesinde kamunun son işveren olarak ekonomide nasıl rol alması gerektiği tartışılacaktır. Anahtar Kelime: Fonksiyonel maliye, İşsizlik, Tam istihdam
Özet (Çeviri)
Today, together with globalization, the dimensions of employment and unemployment in many countries are accepted as an important indicator of both economic development and social development. According to Lerner's functional finance approach, ensuring full employment and price stability should be the responsibility of the public. This approach, which argues that the public should use the budget and borrowing policies as a tool in intervening in the economy, is not concerned with the level of the budget deficit and public debt, but with the positive outputs it will create in the economy. In this study, the effects of unemployment on the socio-economic structure will be emphasized and the importance of functional finance and intervention tools will be emphasized in ensuring full employment. In this context, it will be discussed how the public should play a role in the economy as the last employer in realizing full employment.