Hemiparezili hastalarda rehabilitasyon uygulamalarında giyilebilir mobil yürüme cihazı ve istasyonel yürüme cihazı sistemlerinin fonksiyonel bağımsızlık, ruhsal durum, fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
The effect of wearable mobile walking device and stational walking device systems on functional independence, mental status, functional capacity and quality of life in rehabilitation applications in patients with hemiparesia
- Tez No: 718009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ERDOĞANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemiparezi, istasyonel yürüme cihazı, giyilebilir mobil yürüme cihazı, fonksiyonel bağımsızlık, ruhsal durum, Hemiparesis, stationary walking device, wearable mobile walking device, functional independence, mental state
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, hemiparezili hastalarda giyilebilir mobil yürüme cihazı ve istasyonel yürüme cihazının fonksiyonel bağımsızlık, ruhsal durum, fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya, 32 birey dahil edildi ve randomize olarak iki gruba ayrıldı. Bireylerin fonksiyonel bağımsızlığı Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ), fonksiyonelliği 30 Saniye Otur Kalk Testi (30SOKT) ile, ruhsal durumu Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile, fonksiyonel kapasitesi 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) ile, yaşam kalitesi Kısa Form 36 (KF36) ile değerlendirildi. Gruplara 8 hafta boyunca haftada 3 defa 60 dakika standart fizyoterapi uygulandı. Ek olarak bir gruba 30 dakika giyilebilir mobil yürüme robotu kullanılırken diğer gruba 30 dakika istasyonel yürüme robotu kullanıldı. 8 hafta sonunda değerlendirme parametreleri tekrarlandı. Çalışma sonuçları, fonksiyonel bağımsızlık seviyesinde artma, depresyon seviyesinde azalma, fonksiyonel kapasitede artma ve yaşam kalitesi skorlarında iyileşme olduğunu gösterdi (p0.05). Sonuç olarak bu sistemler ile yapılan eğitimin birbirine belirgin üstünlüğü olmayıp iki yöntemin de hemiparezili bireylerdeki olumlu sonuçları açısından kullanılabileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of wearable mobile walking device and stationary walking device on functional independence, mental state, functional capacity and quality of life in patients with hemiparesis. 32 individuals were included in the study and were randomly divided into two groups. Functional independence of individuals with Functional Independence Scale (FIM), functionality with 30 Second Sit and Stand Test (30SOCT), mental status with Beck Depression Scale (BDI), functional capacity with 6 Minutes Walk Test (6MWT), quality of life Short Form 36 (SF36) evaluated with. Standard physiotherapy was applied to the groups for 60 minutes, 3 times a week for 8 weeks. In addition, a wearable mobile walking robot was used for 30 minutes in one group, while a stationary walking robot was used for 30 minutes in the other group. Evaluation parameters were repeated after 8 weeks. Study results showed an increase in functional independence, a decrease in depression, an increase in functional capacity, and an improvement in quality of life scores (p0.05). As a result, it was seen that the education with these systems did not have a significant advantage over each other, and both methods could be used in terms of positive results in individuals with hemiparesis.