Effect of calcium supplementation at calving on postpartum performance and milk composition of dairy cows
Süt ineklerine buzağılamada kalsiyum sağlanmasının postpartum performans ile süt kompozisyonu üzerine etkisi
  1. Tez No: 718246
  2. Yazar: TURKY ALHELO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR SERBESTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ca ilavesi, Süt ineği, buzağılama, süt verimi, süt kompozisyonu, Ca-Bolus, dairy cow, calving, milk yield, milk composition
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Mevcut çalışmada buzağılamada verilen kalsiyum (Ca) bolusun postpartum ilk 28 gün performans ve süt kompozisyonu ile laktasyon performansı (servis periyodu, laktasyon süresi, laktasyon kümülatif süt verimi ve 305 gün ergin süt verimi) üzerine etkisi incelenmiştir. 21 baş Siyah Alaca inek tesadüfi olarak 2 gruba ayrılmıştır. Gruplardan birine (CAB; n= 9) Ca-format ile lithothamnion (kırmızı deniz yosunu) içeren Ca bolus buzağılama ve buzağılamadan 12 – 18 saat sonra oral yolla verilmiştir. Diğer grup ise Ca bolus (CON; n = 11) almamıştır. Süt verimi günlük olarak kaydedilmiş, canlı ağırlık ve süt kompozisyonları buzağılamadan postpartum 28. güne kadar haftalık olarak saptanmıştır. Buzağılamada Ca ilavesi günlük süt verimini artırma eğiliminde (P= 0.062) olmuş, postpartum 28 gün kümülatif süt verimini ise artırmıştır (P= 0.049). Ancak, gruplar arasında canlı ağırlık, süt kompozisyonu ve laktasyon performansı bakımından farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç olarak, buzağılamada süt ineklerine Ca bolus verilmesinin erken laktasyonda süt verimini iyileştirdiği ancak bu etkinin tüm laktasyon süresince görülmeyebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate the effect of calcium supplementation after calving on performance and milk composition of dairy cows during the first 28 days of lactation and lactational performance (days open, lactation length, cumulative lactation milk yield, and 305-d mature equivalent milk). Twenty multiparous Holstein cows were randomly assigned to 1 of 2 treatments: (1) oral supplement of Ca bolus (CAB; n= 9) containing calcium formate and lithothamnion calcareum (red coral alga) immediately and 12 - 18 h post-calving and (2) Control (CON; n = 11) that did not receive oral Ca. Milk yield was recorded daily and data of body weights and milk composition were collected weekly from calving to postpartum 28 days. Ca supplementation at calving tended to increase daily milk yield (P= 0.062) and increase total milk yield (P= 0.049) for postpartum 28 days. However, body weights and milk composition, and lactational performance did not differ by the treatment. In conclusion, supplementing dairy cows with oral Ca boluses at parturition improves milk yield during early lactation, but not entire lactation.