İlk ve ortaöğretim kademesi okulyöneticilerinin yönetsel özelliklerineilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 718409
  2. Yazar: SELÇUK BAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul, Okul Yöneticisi, Yönetsel Özellikler, School, School Administrator, Managerial Features
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Eğitim, toplumları doğrudan ve derinden etkileyen dinamik bir süreçtir. Okul, eğitime dair hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için önemli görev ve sorumluluk üstlenen örgütlerdir. Eğitsel hedeflerin gerçekleştirilmesi açısından okul yöneticilerinin özellik ve nitelikleri belirleyici temel bir etkendir. Bu bağlamda araştırmanın amacı ilk ve ortaöğretim kademesi okul yöneticilerinin yönetsel özelliklerine ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma nitel araştırma yöntemi ile kurgulanmış, uygulama ve analiz safhasında olgu bilim deseni tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırma örneklemi, araştırmaya uygun olabilecek amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'na bağlı Lefkoşa ilçesinde ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan 15 gönüllü öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın alt amaçlarından olan ve okul yöneticilerinde bulunan kişisel, yönetsel, sosyal, kültürel, eğitsel-mesleki olarak belirlenen beş temel boyut tespit edilmiştir. Literatür taranarak hazırlanan 15 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Görüşmeler pandemi nedeniyle ses ve görüntü kaydedilmesine olanak tanıyan ''zoom'' adı verilen bir program aracılığı ile yüz yüze gerçekleştirilmiştir. İzin verilen görüşmeler ses kaydı ile kaydedilmiştir. Toplanan veriler betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Öğretmenlerin demografik özelliklerinden mesleki kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Öğretmen görüşlerine göre okul yöneticilerinde bulunan yönetsel özellikler tespit edilmiştir. Katılımcı öğretmenlerin okul yöneticilerinde bulunan yönetsel özelliklere ilişkin en çok görüş bildirdiği temanın ''kişiler arası iletişim yönü'', en az görüş bildirdiği temanın ise ''seminer, hizmet içi eğitim ve kurslara katılım yönü'' olduğu görülmektedir. Araştırma ışığında ilgili birimlerce okul yöneticilerine istendik ve çağdaş özelliklerin kazandırılmasına yönelik hizmet içi eğitimler verilmesi önerilebilir. Okul yöneticilerinin seçme ve seçilme kriterleri bakımından yönetsel özelliklerine ilişkin adil ve objektif bir sistemin oluşturulması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Education is a dynamic process that directly and deeply affects societies. Schools are organizations that undertake important duties and responsibilities in order to achieve educational goals. The characteristics and qualifications of school administrators are a key determining factor in the realization of educational goals. In this context, the purpose of the study is to determine teachers' views on the administrative characteristics of primary and secondary school principals. The research was designed with the qualitative research method, and the case science pattern technique was used during the application and analysis phase. The study group of the research consists of 15 volunteer teachers working in primary, secondary and high schools in the Nicosia district of the Turkish Republic of Northern Cyprus in the 2019-2020 academic year. Five basic dimensions determined as personal, managerial, social, cultural, educational-professional in school administrators, which are the sub-objectives of the research, have been determined. Semi-structured interview technique consisting of 15 questions prepared by scanning the literature was applied. Interviews were conducted face to face through a program called“zoom”, which allows recording of audio and video due to the pandemic. The allowed conversations were recorded by voice recording. The collected data were analyzed by descriptive analysis and content analysis method. A significant difference was determined from the demographic characteristics of teachers according to the professional seniority variable. Managerial characteristics of the school administrator were determined according to the teachers' opinions. It is seen that the most opinions of the participating teachers regarding the managerial characteristics of the school principal are '' interpersonal communication aspect '' and the least commented theme is '' participation in seminars, in-service training and courses ''. In the light of the research, we requested the relevant units to provide school administrators with in-service trainings aimed at gaining contemporary features. It may be suggested to establish a fair and objective system regarding the administrative characteristics of school administrators in terms of selection and selection criteria.