E-muhasebe uygulamalarına ilişkin muhasebe meslek mensuplarının tutumları: Gaziantep ilinde bir araştırma
Attitudes of professional accountants regarding e-accounting practices: A study in Gaziantep province
- Tez No: 718408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Uygulamalar, E-Fatura, E-Defter, E-Applications, E-Invoice, E-Ledger
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yaşadığımız dünyada gün geçtikçe bütün muhasebe işlemleri dijital platforma taşındığından dolayı muhasebe meslek mensuplarının mevzuatların yanında yazılım ve donanım açısından kendilerini geliştirmeleri zorunluluğu doğmuştur. Muhasebede e-dönüşüm sürecinde yaşanan teknolojik gelişmeler, muhasebe mesleğinin geleceği, muhasebede kullanılan yazılımlar ayrıca e-fatura ve e-defter uygulamalarının yanında dijital teknoloji meslek mensuplarının kendilerini geliştirmesi bağlamında zorunluluk meydana gelmiştir. Bu çalışmada Gaziantep'te faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının e-uygulamalarına karşı tutumları ve bu tutumların cinsiyet, yaş, mesleki deneyim ve mesleki unvanları açısından farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. E-fatura ve e-defter uygulamalarının yararları olduğu gibi bilhassa geçiş sürecinde uygulamada birtakım sorunlar karşımıza çıkmaktadır. Bu amaçla Serbest muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) odasına kayıtlı 325 muhasebe meslek mensubuna, veri toplama tekniği olan anket yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre demografik bilgileri açıklamak için frekans analizi, ayrıca ölçekte yer alan her bir madde için ortalama ve standart sapma değerleri ve normallik analizi kullanılmıştır. Katılımcıların görüşleri arasında anlamlı farkın olup olmadığını tespit etmek için bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, muhasebe meslek mensuplarının cinsiyet, yaş ve öğrenim durumuna göre; e-muhasebe uygulamalarının faydalılığı konusundaki görüşleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın e-uygulamalarının değerlendirilmesi konusundaki görüşleri, e-uygulamalar ile ilgili gelişmeleri takip durumu ve e-uygulamalara ilişkin önerileri konusundaki görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the world we live in, due to the fact that all accounting transactions are transferred to the digital platform day by day, it has arisen that professional accountants have to improve themselves in terms of software and hardware, as well as legislation. Technological developments in the e-transformation process in accounting, the future of the accounting profession, the software used in accounting, e-invoice and e-ledger applications, as well as the need for digital technology professionals to improve themselves. In this study, the attitudes of professional accountants operating in Gaziantep towards e-applications and whether these attitudes differ in terms of gender, age, professional experience and professional titles were investigated. While e-invoice and e-ledger applications have benefits, there are some problems in practice, especially during the transition period. For this purpose, the survey method, which is a data collection technique, was applied to 325 professional accountants registered in the Chamber of Certified Public Accountants (CPA). Frequency analysis was used to explain demographic information according to the data obtained, as well as mean and standard deviation values and normality analysis for each item in the scale. Independent sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) tests were used to determine whether there was a significant difference between the views of the participants. As a result of the research, according to gender, age and education level of professional accountants; It has been determined that there is no significant difference between the views on the usefulness of e-accounting applications, the views of the Ministry of Treasury and Finance on the evaluation of e-applications, the status of following the developments related to e-applications and their suggestions on e-applications.