İşsizlik ve sendikalaşma ilişkisi: Türkiye üzerine bir analiz
The relationship of unemployment and union: An analysis on Turkey
  1. Tez No: 718421
  2. Yazar: DEMET ATKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Sendikalaşma, EKK, Zaman Serisi Analizi, Unemployment, Unionization, LSM, Time Series Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerin karşılaştığı küresel bir konu olan işsizlik olgusu toplumlarda hem ekonomik hem de sosyal sorunları beraberinde getirmektedir. Ülkelerin gelişmişlik seviyelerine bağlı olarak farklılık gösteren işsizlik, bugün dünyanın en gelişmiş ülkeleri için bile ciddi bir sorundur. Üretim kapasitesinde gerileme, küresel ekonomik krizler, yürütülen yanlış ekonomi politikaları işsizliğin en büyük nedenlerindendir. Türkiye de işsizlik sorununu ciddi yaşayan ülkelerden biridir. Literatürdeki bazı çalışmalarda sendikalaşma olgusunun işsizlik olgusu ile etkileşim içinde olmadığı sonucu ortaya çıkarken, bazılarında sendikalaşmanın işsizliği arttırdığı, bazılarında da sendikalaşmanın işsizliği azalttığına dair birçok farklı görüşlere sahip çalışmalar bulunmaktadır. Ancak sendikalaşma ve işsizlik konusunda fikir birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de sendikalaşma ile işsizlik arasındaki ilişkinin varlığı incelenmiştir. 1988-2020 dönemi için yıllık veriler kullanılmıştır. Analiz kısmında birim kök ve EKK testleri yapılmıştır. Ampirik sonuçlara göre, işsizlik oranı %1 arttığında sendikalaşma oranı %0,15 oranında azalma göstermiştir. Dolayısıyla sendikalaşma işsizliği negatif yönde etkilemektedir. Yani sendikalaşma oranı güçlendikçe işsizlik azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of unemployment, which is a global issue faced by developed and underdeveloped countries today, brings both economic and social problems in societies. Unemployment, which differs according to developed and underdeveloped countries, is a serious problem even for the most developed countries of the world today. Decline in production capacity, global economic crises, incorrect economic policies are among the biggest causes of unemployment. Turkey is one of the countries that have a serious unemployment problem. In some studies in the literature, it is concluded that the unionization concept does not interact with the unemployment concept, while in some there are studies with many different views that unionization increases unemployment, and in others, unionization reduces unemployment. However, there is no consensus on unionization and unemployment. In this study, the existence of the relationship between unionization and unemployment in Turkey has been examined. Annual data for the period 1988-2020 are used. In the analysis part, unit root and the Least Squares Method (LSM) tests were performed. According to the empirical results, when the unemployment rate increased by 1%, the unionization rate decreased by 0.15%. Therefore, unionization affects unemployment negatively. In other words, as the unionization rate gets stronger, unemployment decreases.