İlköğretim 5. sınıfta rasyonel sayılar konusundaki yanılgılar ve bu yanılgıların ortadan kaldırılması için öneriler
Delusions in the subject of rational numbers in the fifth grade of primary education and proposals to eliminate these delusions
  1. Tez No: 230961
  2. Yazar: SİNEM İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kesir ve Rasyonel Sayılar, Kavram, Kavram Yanılgıları, Fractional and Rational Numbers, Concept, Conceptual Delusions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Matematik olmadan bilim ve teknolojiden, sosyo-ekonomik kalkınmadan, nitelikli ürün ve hizmetten söz etmek yanıltıcıdır. Bu nedenle, ülkemizde herkes matematikte güçlenmeli, düşünsel kültürü edinmeli ve ortak değerleri paylaşmalı; ayrıca matematiğin ussal ve evrensel iletişim dilini etkin ve yaygın bir biçimde kullanmalıdır (Ersoy, Y. 2003). Matematik eğitimi değişen ihtiyaçlar karşısında yeniliklere gereksinim duymaktadır. Geleneksel matematik eğitimi ise ihtiyaç duyulan bu gereksinimler karşısında yetersiz kalmaktadır.Eğitimi bir sosyal sistem olarak gören bilim adamları bu sistemin üç temel öğesinin öğretmen, öğrenci ve eğitim programı olduğunu kabul etmektedirler. İlköğretimin birinci kademesini kapsayan 7-12 yaşları arasındaki çocuklarda hem sosyal hem de psikolojik yönden çok önemli değişmeler gerçekleşmektedir. Somut işlemsel dönemden soyut işlemsel döneme geçiş aşaması olan bu dönemde, öğrencilerin özellikle matematik öğrenmelerinde en zor olan bölüm, matematik sembollerinin, kavramlarının anlamlarını geliştirmeleridir.Öğrencilerin matematik dersindeki öğrenme güçlüklerini, ortak yanlışlarının gerisinde yatan eksik öğrenmelerini ve kavram yanılgılarını gidermek, kavram eğitimini gerçekleştirmek amacıyla çeşitli öğrenme - öğretme etkinlikleri düzenlenebilir. İlköğretim okullarında ?kesirler ve rasyonel sayılar? ünitesinde öğretilecek kavramları ve işlem becerilerini içeren, sınıf ortamında öğretmenin rehberlik görevini üstlendiği,öğrencinin bilgiyi kendisinin keşfetmesini sağlayan, öğrenci ve öğretmen arasında daha etkin bir etkileşim sağlamak amacı ile davranışçı ve bilişsel yaklaşımların ışığında geliştirilen öğretim materyalleri ve yöntemlerinin, daha etkin ve yararlı olacağı düşünülmektedir.Yapılan çalışmanın birinci amacı; beşinci sınıf kesirler ve rasyonel sayılar konusunda öğrencilerin öğrenme güçlüklerini ve onlarda oluşan kavram yanılgılarını tespit etmek, ikinci amacı; öğrenme güçlüklerini ve kavram yanılgılarını ortadan kaldırmak için etkili bir öğretim hazırlamak, üçüncü amacı ise beşinci sınıf kesirler ve rasyonel sayılar konusu için geliştirilen öğretimin başarısını ölçmek amacıyla akademik başarı testi geliştirmektir.Bu araştırmada ön test-son test ve kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmada 5.sınıf matematik dersi ele alınmıştır. Araştırma, kavram yanılgılarının bulunduğu ve öğrenilmesinin zor olduğu bilinen ?Kesirler? konusunda yürütülmüştür. Deney grubundaki öğrencilerle bilgisayar destekli ve yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı ile hazırlanmış ders işlenirken, kontrol grubu öğrencileriyle geleneksel öğretime uygun olarak düz anlatım yöntemiyle araştırmacının kendisi tarafından ders işlenmiştir. Bu yaklaşımla iki grup arasında farklılık oluşup oluşmadığı ortaya konmaya çalışılmıştır.Araştırma 2007-2008 eğitim-öğretim yılında İzmir ili Menemen ilçesinde bulunan bir ilköğretim okulunda yer alan 72 beşinci sınıf öğrencisi üzerinde yapılmıştır.Hazırlanıp uygulanan ön test, son test ve matematik tutum ölçeği sonucunda elde edilen veriler MS Excel, MS Word ve SPSS 16 programları yardımıyla hazırlanmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mentioning about science, technology, and socio - economical development, as well as qualified products and service without mathematics is deceptive. Therefore, everyone in our country should gain strength in mathematics, acquire its intellectual culture and share its common values in addition to widespreadly using its rational and universal language (Ersoy, Y. 2003 ). Mathematics education needs novelty in line with the changing necessities. However, conventional mathematics education remains inadequate with respect to these necessities.Scientists who regard education as a social system admit that the three major components of this sytem are teachers, students and the curriculum. Students between the ages of 7 and 12 experience crucial changes both socially and psychologically. In this critical era where the transition from concrete operational period to abstract operational period occurs, the most difficult and the most vital part especially in their learning of mathematics is to develop the meanings of mathematical symbols and concepts.In order to overcome the learning difficulties, imperfect learning behind common mistakes and the conceptual delusion of the students in mathematics, and to realize their conceptual learning, various learning-teaching activities can be arranged. It is assumed that teaching materials and methods that encompass the concepts and operational abilities to be teached in the subjects of ?Fractions and Rational Numbers? in primary education, have the teacher hold the responsibility of guidance in classroom environment, and enable the student to explore the knowledge on their own, and that are developed in the light of behavioral and cognitive approach in order to provide a more effective interaction between the students and the teachers will be more beneficial and effective.The goal in this study is to find out the difficulties encountered in the teaching of ?Fractions and Rational Numbers? and to determine the knowledge deficiencies andconceptual delusions of the students in the fifth grade and to contribute to the methodologies developed to eliminate these problems.In this research, preliminary test - final test and control group patterns have been used. Fifth grade Mathematics classes have been considered. The research has been conducted in the subject of ?Fractions?, which is known to be difficult to learn and consisting of conceptual delusions. Classes prepared with a computer-aided and constructive learning approach have been conducted in the experimental group, whereas straightforward instruction method in line with the conventional teaching has been applied in the control group. It is aimed to put forward whether there have been any differences between the two groups.The research has been carried out among 72 fifth grade students in a primary school in the Menemen town in the city of Izmir during the 2007-2008 terms.The data obtained as a result of preliminary test-final test and mathematical attitude scale has been prepared and interpreted using MS Excel, MS Word and SPSS 16.