Türkiyede enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji
Energy sources and renewable energy in Turkey
- Tez No: 718987
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, İşletme, Energy, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Kaynakları, Fosil Enerji Kaynakları, Türkiye, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Energy, Energy Sources, Fossil Energy Resources, Turkey, Renewable Energy Resources
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Enerji, dünyamızın temel yaşam kaynaklarından biridir. Günümüze kadar enerji üretiminde genel olarak fosil enerji kaynakları olan kömür, petrol ve doğalgaz kullanılmıştır. Yıllarca enerji elde edebilmek için kullanılan fosil enerji kaynaklarının rezervlerindeki tükenme tehlikesi ve sebep olduğu çevresel sorunlar nedeniyle bu kaynakların yerini yenilenebilir enerji kaynakları almaya başlamıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiğimiz enerji günümüzde ulaştırmada yakıt, evlerimizde ısıtma ve sanayi tesislerimizde elektrik enerjisi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları yerli olması, temiz ve çevreci özellikleri ile son yıllarda öne çıkmaktadır. Fosil enerji kaynaklarının fazla kullanılması çevrenin zarar görmesine sebep olmaktadır. Bunun sonucu olarak da dünyanın doğal dengesinde bozulmalar başlamıştır. Hava, su ve canlılar bu bozulmadan etkilenmekte ve çevresel sorunlar ortaya çıkmaktadır. Çevresel sorunlar insanların, hayvanların ve bitkilerin yaşantılarında olumsuz etkiler göstermektedir. Fosil enerji kaynaklarının fazla kullanımına devam edilmesi tüm dünyadaki canlılar için tehlike yaratmaktadır. Ülkeler bu tehlikenin farkına varmış; doğayı, hayvanları ve insanları koruyan alternatif enerji kaynağı olan yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmişlerdir. Türkiye de bu tehlikenin farkına varıp yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmaya başlamıştır. Enerji ihtiyacı bakımından dışa bağımlı olan ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanması hem ekonomik açıdan hem de doğanın korunması açısından gereklidir. Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları bakımından yüksek potansiyele sahip bir ülkedir. Bu potansiyelinden son yıllarda yararlanmaya başlayan ülkemiz; yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek fosil enerji kaynaklarının rezervlerinin tükenmesi sorununu azda olsa öteleyecek, fosil enerji kaynaklarının kullanımından doğan çevresel sorunların önüne geçecek, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak ve ekonomiye katkı sağlayarak toplumsal refah seviyesini yükseltecek çalışmalar yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy is one of the basic life resources of our world. Until today, coal, oil and natural gas, which are fossil energy sources, have generally been used in energy production. Due to the danger of depletion in the reserves of fossil energy resources, which have been used to obtain energy for years, and the environmental problems it causes, these resources have begun to be replaced by renewable energy resources. The energy we obtain from renewable energy sources is used in many areas such as fuel in transportation, heating in our homes and electrical energy in our industrial facilities. Renewable energy sources have come to the fore in recent years with their domestic, clean and environmental features. Excessive use of fossil energy sources causes damage to the environment. As a result, deterioration in the natural balance of the world has begun. Air, water and living things are affected by this deterioration and environmental problems arise. Environmental problems have shown negative effects on the lives of people, animals and plants. Continuing the excessive use of fossil energy sources poses a danger to living things all over the world. Countries have realized this danger; they have turned to renewable energy sources, which are alternative energy sources that protect nature, animals and people. Realizing this danger, Turkey has started to benefit from renewable energy sources. It is necessary for our country, which is foreign-dependent in terms of energy needs, to benefit from renewable energy sources both economically and in terms of protecting nature. Turkey is a country with high potential in terms of renewable energy sources. Our country, which has started to benefit from this potential in recent years; by turning to renewable energy resources, it works to postpone the problem of depletion of fossil energy resources, to prevent environmental problems arising from the use of fossil energy resources, to reduce foreign dependence on energy and to increase the level of social welfare by contributing to the economy.