Beyaz peynir üretiminde yaban mersini kullanımının olgunlaşmaya etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of blueberry use on maturation in white cheese production
- Tez No: 719032
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ TARAKÇI, PROF. DR. HASAN TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beyaz Peynir, Olgunlaşma, Yaban Mersini. Yapmış olduğumuz araştırma sonucu elde ettiğimiz veriler
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, örneklerden biri kontrol örneği olmak üzere klasik peynir elde etme yöntemiyle üretilmiş beş çeşit beyaz peynir kullanılmıştır. Kontrol örneğine yaban mersini ilave edilmemiştir. Diğer dört peynir örneği pıhtısına peynire göre sırasıyla %5, %10, %15, %20 olacak şekilde kademeli olarak vakum etüvde kurutulup daha sonra toz haline getirilmiş yaban mersini ilave edilerek peynir üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretimi gerçekleştirilen peynir örneklerinin vakum paketlerde 7±1 °C'de 90 gün boyunca olgunlaşmaya bırakılmıştır. Olgunlaşma döneminin 3., 30., 60. ve 90. günlerinde peynir örneklerinden alınan numuneler ile pH, kuru madde, tuz, yağ, toplam protein, titrasyon asitliği, suda çözünen azot miktarı, protein olmayan azot miktarı (NPN), olgunlaşma derecesi, elektroforetik kazein fraksiyonları, renk ve duyusal analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, five kinds of white cheese produced by the classical cheese making method were used, one of which was the control sample. Blueberries were not added to the control sample. Cheese production was carried out by gradually drying the other four cheese samples in a vacuum oven at 5%, 10%, 15% and 20%, respectively, according to the cheese, and then adding powdered blueberries. The cheese samples produced were left to mature in vacuum packages at 7±1 °C for 90 days. On the 3rd, 30th, 60th and 90th days of the ripening period, the pH, dry matter, salt, fat, total protein, titration acidity, water-soluble nitrogen amount, non-protein nitrogen amount (NPN), ripening degree, electrophoretic casein fractions, color and sensory analyzes were performed. The data we obtained as a result of our research were statistically compared in terms of cheese types and ripening time.