Fen bilgisi öğretmen adaylarının çözeltiler konusundaki kavram yanılgılarının iki aşamalı test ile belirlenmesi
Determining science teacher's misconceptions about solutions by two-stage test
- Tez No: 719138
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULTAN TİBET AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Kavram Yanılgısı, İki Aşamalı Test, Çözeltiler, Science Education, Misconception, Two-Stage Test, Solutions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı Fen Bilgisi öğretmen adaylarının çözeltiler konusundaki kavram yanılgılarını iki aşamalı test ile belirlenmesidir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini uygun örneklem yöntemine göre 2021-2022 eğitim öğretim yılı İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği lisans programı 1.2.3.ve 4. sınıf da öğrenim gören 179 öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmen adaylarının, çözelti tanımı, çözünme olayı, çözelti türleri, çözeltilerin koligatif özellikleri, derişim hesaplamaları, çözünürlüğe etki eden faktörler, grafik yorumlama gibi 7 alt başlık altında hazırlanan çözeltiler konusunda ki kavram yanılgılarını tespit etmek için 18 soruluk iki aşamalı test geliştirilmiştir. Geliştirilen testin ilk aşaması çoktan seçmeli ikinci aşaması açık uçlu olarak hazırlanmıştır. Testin güvenirliği KR 20 değeri 0,53 bulunmuştur. Testten elde edilen verilerin analizi SPSS 22.0 programıyla yapılmıştır. Öğretmen adaylarının testin birinci ve ikinci aşamasına verdikleri cevaplar frekans ve yüzdeleri verilerek yorumlanmıştır. Öğretmen adaylarının testin ikinci aşamasına verdikleri cevaplar, doğru seçenek- doğru gerekçe 3puan, yanlış cevap- doğru gerekçe 2 puan, doğru cevap- yanlış gerekçe 1 puan olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın alt problemleri, öğretmen adaylarının cinsiyet ve sınıf değişkene göre bilgi düzeylerinin belirlenmesidir. Alt problemlerin verileri testin birinci aşamasından elde edilerek yapılmıştır. Sınıf değişkenine göre bilgi düzeyinin belirlenmesi Kruskal Wallis H testiyle cinsiyet değişkenine göre bilgi düzeyinin belirlenmesi Mann Whitney U testiyle yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının çözeltiler konusunda çeşitli kavram yanılgılarına sahip oldukları ve çözeltiler konusunu yeni öğrenmiş olan öğrencilerin son sınıf öğrencilerine göre bilgi düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çözeltiler konusunda geliştirilen iki aşamalı test öğretmen adaylarının kavram yanılgılarının tespit edilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine pre-service science teachers' misconceptions about solutions with a two-stage test. In this study, the scanning model, which is one of the quantitative research methods, was used. According to the convenient sampling method, the sample of the research consists of 179 teacher candidates studying in the 1.2.34th grade. As a data collection tool in the research, a two-stage test with 18 questions was developed to detect the misconceptions of teacher candidates about solutions prepared under 7 headings such as solution definition, dissolution phenomenon, solution types, colligative properties of solutions, concentration calculations, factors affecting solubility and graphic interpretation. advanced. The first stage of the developed test is multiple choice, and the second stage is open-ended. The reliability of the test was found to be 0.53 with a KR value of 20. The analysis of the data obtained from the test was made with the SPSS 22.0 program. The answers given by the pre-service teachers to the first and second stages of the test were interpreted by giving their frequencies and percentages. The answers given by the pre-service teachers to the second stage of the test were evaluated as correct answer - correct reason 3 points, wrong answer - correct reason 2 points, the correct answer - wrong reason 1 point. The sub-problems of the research are to determine the knowledge levels of teacher candidates according to gender and class variables. The data of the sub-problems were obtained from the first stage of the test. Determination of the level of knowledge according to the class variable was made with the Kruskal Wallis H test, and the level of knowledge according to the gender variable was determined with the Mann Whitney U test. As a result of the research, it was determined that the pre-service teachers had various misconceptions about solutions and the knowledge level of the students who just learned about the solutions was higher than the last year's students. The two-stage test developed on the solutions can be used to detect pre-service teachers' misconceptions.