Aldatıcı reklamlar ve tüketicinin korunması
Deceptive advertising and consumer protection
- Tez No: 719170
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Reklamcılık, İşletme, Law, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Aldatıcı Reklam, Reklam Yönetmeliği, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ülkemizde ve dünyada neredeyse tüm sektörlerle ilişki içerisinde olan reklam gelişimini hızla sürdürmeye devam etmektedir. Bu çalışmada temel olarak aldatıcı reklamlar ele alınmış, ilgili kanun ve yönetmeliklerle tanımı, niteliği incelenmiş, aldatıcı reklamın var olduğu koşullarda tüketicinin başvurabileceği yollar açıklanmıştır. Aldatıcı reklam karşısında idari organların yaptırımları ve söz konusu hukuka aykırılık ile ne şekilde mücadele edileceği incelenmiştir. Aldatıcı reklamlar karşısında tüketicilerin korunması adına geniş çalışmalar yürütülmesi, var olan düzenlemelerin yenilikleri kapsaması ve güncelliğini koruması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Advertising, which is in contact with almost all sectors in our country and around the world, continues to develop rapidly.In this study, basically deceptive advertising has been discussed, the definition and nature of the relevant laws and regulations have been examined, and the ways in which the consumer can apply to the conditions of deceptive advertising have been explained. The sanctions of executive organs in the face of deceptive advertising and how to combat this violation of the law have been studied. It has been determined that extensive studies ought to be carried out to protect consumers against deceptive advertising. Existing regulations ought to be updated to cover innovations and maintain their up-to-date status.