Kur'an'da sosyolojik ceza
Social punishment in the Quran
- Tez No: 719444
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Birey, toplum, din, ceza, İndividual, Society, Religion, Criminal
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bireyler ve bireylerin meydana getirdiği toplum, insan yaşamı üzerinde çok önemli bir yere sahiptir. Toplum gerek örf, adet, gelenek- görenekleri ile gerekse de önemli bir etkileyiciliği unsuru olan dinin, koymuş olduğu kurallarla bireyin hayatı üzerinde son derece etkilidir. Toplumun şekillenmesinde dinin rolü son derece önemlidir. Tarih boyunca bütün dinlerde, mensubu olan bireylerin davranışlarını istenilen düzeye ulaştırmak için bireyin bu sosyal yönünden istifade edilmiştir. Dinlerin temel gayesi ferdin ve toplumun huzurunu ve ıslahını sağlamaktır. Bütün dinler için geçerli olan bu gaye İslam'ın da temel amacıdır. İslam dini, huzurlu bir toplumun huzurlu bireylerden oluştuğunu bilmektedir. Toplumu oluşturan bireylerin farklı karakter ve anlayışta olmaları çeşitli sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların sonuçları bazen basit ve geçici iken bazen de önemli ve kalıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Bunu sosyolojik olarak suç kavramı ile tanımlamak mümkündür. Her suç karşılığı olarak cezayı da beraberinde getirmektedir. Temel gaye olan toplumun huzuru ancak bu huzuru bozan bireylere verilen cezalar ile sağlanabilir. İslam toplumu huzuru sağlarken vahye ve sünnete dayanır.
Özet (Çeviri)
Individuals and society have a great impact on human living. Society has a considerably impact on individuals in terms of nota traditions and religion. Religion has a great role for shaping the society. All the religions throughout history benefit from individuals social aspect to take their members to a satisfactory level. It's the simple goal for religions to provide peace and reclamation for both individuals society. It's valid for not only all the religions but also for Islam. Islam is a ware for the fact that a peaceful society have different characteristics and understanding and that causes different problems. The results of the problems are sometimes simple and temporary but they may be important and persistent. It is possible to describe it as crime concept sociologically. Every crime brings punishment. Public peace that is the main goal is provided if it is given punishment for people who break public peace. While Islamic community was providing peace, it was tolerating revelation and sunna.