Теңир-тоо калкынын байыркы көркөм өнөр чеберчилиги (б.з. ч.1-миң жылдык)
Tanrı-Dağı halkının antik sanatı (M.Ö 1000)
- Tez No: 719482
- Danışmanlar: PROF. DR. KUBATBEK TABALDİEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tanrı-Dağ, eski sanatsal metal, saka-usun dönemi, iskit hayvan üslubu, ancient art metal, Sako-Usun age
- Yıl: 2021
- Dil: Kırgızca
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tanrı-Dağı bölgesinde antik çağlardan beri çeşitli göçebe çobanlar ve çiftçiler yaşıyordu. Ayrıca birbirlerini etkileyen bir kültür yaratmayı da başardılar. Büyük İpek Yolu'nun binlerce yıl önce bu bölgeden geçtiği ve o dönemde Kırgızistan'ın eski sakinlerinin Doğu ile Batı arasındaki kültürel alışverişin dışında bırakılmadığı biliniyor. Ayrıca doğudan Büyük Göç sırasında Kırgızistan nüfusu tarihi arenada aktif rol oynadı. Sonuç olarak Tanrı-Dağı bölgesinin Türk medeniyetinin merkezi olduğunu söylemek güvenlidir. Her tarihi çağ, esas olarak eski kültürel anıtlarda görülebilen tarihe damgasını vurmuştur. Tanrı-dağı bölgesindeki ilk arkeolojik anıtlar 1944 yılında A. Н. Bernstam tarafından ıncelendi. Sonra 1945 ve 1946'da. 1953-1955'te A. К. Kibirov tarafından devam ettirildi. Bölgede 1956'dan beri kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. 1981'de K. И. Taşpaeva'nın liderliğinde, Kırgız Cumhuriyeti Bilimler Akademisi bünyesindeki Tarih Enstitüsü'nün Tenir-Too araştırma ekibi kuruldu. 1981-1990 yıllarında, müfreze şu mezarlıkları araştırdı: Bask 1, Bask 2, Gümrük, Kainar-Bulak ve Japyryk 2. Kırgızistan'daki Issyk-Kul Gölü kıyılarında, Tanrı-Dağı dağlık bölgelerinde, Kazakistan'ın komşu bozkırlarında, ilk göçebelerin çok sayıda mezar höyüğü göze çarpıyordu. Çoğunlukla büyük mezarlık tipi yapılar, taş ve toprak evlerin inşaatçıları biçiminde geldiler. Bu höyükler küçük gruplar halinde, açık çölde ve nehirlerin dağ geçitlerinde bulunur. Arkeolojik kazılar ayrıca Kırgızistan'da çok çeşitli metal objeleri ortaya çıkardı. Bunlar çoğunlukla bakır ve bronz heykelcikler, tencere, ritüel kaplar ve süs eşyaları idi. Ancak, bu tür araştırmalar yalnızca Sovyet döneminde yapıldı. Kırgızistan'da, bu tarihi bölgenin antik sanatı tam olarak anlaşılamamıştır. Kırgız arkeologlar, antik Sakalar'ın sanatı üzerine I. Коcjmberdiev, А. Abetekov'un eserlerinden bahsedilebilir. Kırgız halkının demir ve mücevher işleme mirasını inceleyen Etnograf E.. Süleymanov'dan bahsedebiliriz. Ancak Tenir-Too halkının sanatsal becerileri hakkında bilgi eksikliği olduğu sonucuna varılabilir. Kasıtlı araştırma, Kırgız kültür tarihinin en önemli konularından biri haline gelebilir. Yapılan yüksek lisans araştırma tezinde Tanrı Dağları bölgesinde yaşayan göçebe halkların dekoratif uygulamalı sanatı ve kültürleri, zanaatkarlık yani demircilik gibi yaşam tarzları araştırılmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte ortaya çıkan aristokrasi sınıfının mezarlıklarının özellikleri ve kurgandaki bulunan özel süs ve eşyalar, hayvan stilinde yapılmış değerli altın mücevherler, aletler, seramik ve ahşap, gümüş ve benzeri metallerden yapılan kaplar araştırılmıştır. Konunun problemi eski dönemlerden beri gelen metal işletmecilikle ilgili bilgileri toplamak, toplanan verileri analize etmek ve bit sisteme getirerek atalarımızın yaşam şartlarını daha da iyi anlamaya çalışmaktır. Araştırma tezinin amacı Kırgızistan'daki eski dekoratif metallerin tarihini, gelişme sürecini araştırmaktır. Toplanılan bilgileri inceleyerek kronolojik dönemini tespit etmektir. Araştırma tezinde Yedisu ve Tanrı Dağları bölgelerini kapsamaktadır. Kronolojik olarak M.Ö.1.yy. ile sınırlanmıştır. Yüksek lisans tezinde kronolojik olarak sınırlanan M.Ö. 1.yy. döneminde mevcut olan zanaatın Orta çağ döneminde de devam ettiği varsayılmaktadır. Yüksek lisans tezi, Tanrı-Dağı halkının antik sanatının, bölgenin antik dekoratif ve uygulamalı sanatlarının ve arkeolojik kazılar sırasında bulunan eserlerin resimlerinin incelenmesini içeriyordu.
Özet (Çeviri)
Since ancient times, various nomadic herders and farmers have lived and worked together in the Tien-Shan region. They also managed to create a culture that impressed each other. It is known that the Great Silk Road passed through this region thousands of years ago, and the ancient inhabitants of Kyrgyzstan at that time were not left out of the cultural exchange between East and West. In addition, during the Great Migration from the east, the population of Kyrgyzstan played an active role in the historical arena. As a result, it is safe to say that the Tien-Shan region was the center of Turkish civilization. The monuments of the early nomads of the Tien Shan were first investigated by A.N.Bernshtam in 1944, and then in 1945 and in 1949 and continued by A.K. Kibirov in 1953-1955. Since 1956, no systematic work has been carried out here, although some exploration routes have been undertaken. In 1981, the Tien Shan archaeological detachment of the Institute of History of the Academy of Sciences of the Kyrgyz Republic was organized under the leadership of K. I Tashbaeva, which resumed work here. For field work in 1981, 1983, 1984.1988, 1989, 1990 the detachment examined five burial grounds: Basquiat 1 Basquiat 2, Keden, Kainar-Bulak and Zhapyryk 2. On the shores of Lake Issyk-Kul, on the high mountain ranges of the Tien Shan mountains located on the territory of Kyrgyzstan, in neighboring Kazakhstan, mounds of early nomads are especially noticeable. Basically, these are large burial-type mounds, which are found in the form of sandy-rocky mounds. These mounds were located in small groups in deserts, in mountain river gorges. B.C. The“animal style”of the Central Asian tribes spread to the west with a short migration in the 8th century. In general, the origins of the“animal style”can be traced back to the Okunev culture. When the Arjan monument was built, the animal style was fully formed. In a short time - BC. 8-7. In the next 6-5 centuries, this style was used in Salgı in Tuva, Pazırık in Altay, Esik in Kazakhstan and others. In the West,“animal style”has been influenced by Achaemenid and Greek art. As a result, Scythian-Greek art was formed especially in the north of the Black Sea. We see that style patterns were later found in the art of the Hunn-Sarmatian tribes. One of the tasks of the dissertation work is to collect information about ancient metalworking, analyze and systematize the collected data and try to better understand the living conditions of our ancestors. The purpose of the research work is to study the development of the ancient artistic metal in the territory of Kyrgyzstan, or, to be more precise, in the Tien Shan. Determining the chronological period by studying the collected information is also one of the goals of this work. Chronological framework of dissertation work I millennium BC. The master's thesis covered such topics as: studies of the ancient art of the Tien Shan population, arts and crafts of the Tien Shan, as well as images of archaeological finds found during excavations in this region.