3-12 yaş yaygın gelişimsel bozukluğu olan çocuklarda kukla modeli ile hikaye temelli grup çalışmasının çocuklardaki empati ve duygu ifadesine etkisi
The affect of the group work based on story with puppet model on the empathy and the emotion expressions oh the children with the pervasi̇ve developmental disorder in age group 3-12
- Tez No: 719755
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaygın gelişimsel bozukluk, Empati, Duygu ifadesi, Sosyal öykü ve hikaye, Kukla modeli, Pervasive developmental disorder, Empathy, Emotional expression, Social story, Puppet model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı yaygın gelişimsel bozukluk tanısı almış 3-12 yaş arası çocukların kukla modeli ile hikaye temelli grup çalışmasının çocuklardaki empati ve duygu ifadesine etkisini incelemektir. Araştırma durum araştırması olup, deneme modeli bir araştırma desenine sahiptir. Yarı deneysel araştırma yöntemi olarak kurgulanmıştır. Katılımcılar 3-12 yaş arası yaygın gelişimsel bozukluğu tanısı almış 16 çocuktur. Araştırmanın verileri uygulama sırasında alınan video kayıtları, milli eğitim bakanlığı tarafından geliştirilen sosyal beceri kaba değerlendirme formu ve videolardan elde edilen gözlem formlarıdır. Çalışma planı olarak 1. ve 2. hafta duygularını daha iyi tanıyıp yorumlayabilmeleri için duygu tanıma temalı duygu kartları ile çalışma yapılmıştır. 3. ve 4. hafta duygu ifadeleri incelenmesine yönelik hikaye ve sosyal öyküler kukla yardımıyla anlatım çalışmaları yapılmıştır. 5. ve 6. hafta empati becerilerini geliştirmeye yönelik hikaye ve sosyal öykü kukla yardımıyla anlatım çalışmaları yapılmıştır. Son olarak 7. ve 8. hafta ise empati ve duygu ifadesi kazandırılmaya yönelik hikaye ve sosyal öyküleri kukla yardımıyla anlatım çalışmaları yapılmıştır. Uygulama sonunda elde edilen veriler MAXQDA programı ile kodlanıp içerik ve tematik analizi yapılmıştır. Bulgulara bakıldığında ise duygu ifadesi ve empati temalarının ve alt kodlarının uygulama öncesi katılımcıların aldıkları puanlar ile uygulama sonrası katılımcıların aldıkları puanlarda değişkenlik vardır. Sonuç olarak uygulama öncesi ve sonrası empati ve duygu ifadesi temaları ve alt kodlarında karşılaştırma yapıldığında uygulama sonrası empati ve duygu ifadesi tema ve alt kodların puanları artış görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the affects of the group work based on story with puppet model on the empathy and the emotion expressions of the children with the pervasive developmental disorder in age group 3-12. This research is asituation research which has atrial model pattern. As a research method, it has been set up as a half experimental. The participants are 16 kids with a pervasive developmental disorder in age group 3-12. The data of the research are the video recordings taken during the application, the social skills rough evaluation form developed by the Ministry of National Education and the observation forms obtained from the videos. As a studyy plan, in the 1. and 2. week they worked with emotion cards with emotion identification theme, in order to know and interpret their emotions; in the following 3. and 4. weeks, they worked on analyzing emotional expressions by telling social stories with the help of the puppest, in the 5. and 6. weeks, they worked on developing their empathy skills by telling them social stories with the help of the puppets, in the 7. and 8. weeks they worked on with the help of the puppets, in the 7. and 8. weeks, they worked on improving their empathy and emotional expressions by telling them social stories with the help of the puppets. The daha collected at the end of this practice are coded with the MAXQDA program and its contents and themes are analyzed. When we look at the findings, there are changes in the scores of the participants in terms of empathy and emotional expressions and their undercodes before the practice and after. As a result, when we compare empathy and emotional expressions themes and their undercodes between before the practice and after the practice, the scores after the practice increased.