Talus osteokondral lezyonunun mikrokırık ile tedavisi modelinde yük vermenin kıkırdak iyileşmesine etkisi: Tavşanlarda deneysel çalışma
Effect of weight-bearing on cartilage healing for the osteochondral lesion of talus treated with microfracture. A rabbit model
  1. Tez No: 719909
  2. Yazar: SEMİH AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Talus, osteokondral lezyon, mikrokırık, yük verme, Talus, osteochondrallesion, microfracture, weight-bearing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Talus osteokondral lezyonlarının(OKL) tedavisinde ortak görüşler olmasına rağmen ameliyat sonrası takipte belirlenmiş bir protokol mevcut değildir. Çalışmamızın amacı talusOKL'nın mikrokırık(MK) ile tedavisinde yük vermenin iyileşmeye etkisini araştırmaktır. Yöntem:12 adet Yeni Zelanda beyaz tavşanının 24 talusunda OKL oluşturuldu. Oluşturulan lezyon içerisine MK uygulandı. Sol alt ekstremitede herhangi bir yük kısıtlaması uygulanmadı.(1. grup)Tavşanların sağ alt ekstremitelerine diz üstü alçı uygulanarak yük vermelerine engel olundu. (2. grup)Tavşanlar 28 gün ayrı kafeslerde takip edildikten sonra sakrifiye edilerek talustan doku örneği alındı. Alınan örnekler makroskopik olarak Uluslararası Kıkırdak Araştırma Derneği Tamir Değerlendirme-1(ICRS-1) ve mikroskopik olarak ICRS-2 skorlama sistemine göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada her iki grupta ICRS-1 skoru mükemmele yakın iyileşme düzeylerindedir.(9.58±1.78) 2 araştırmacı tarafından yapılan değerlendirmelerinin istatistiksel olarak farklılık göstermediği tespit edilmiştir (p=0,32). Gözlemciler arası tutarlılık mevcuttur. Mikroskopik değerlendirmede ICRS-2 skoru 1.grupta (74,3±1,9)2.gruba (35,2±1,3) göre istatistiksel olarak anlamlı ve daha iyi bulunmuştur. Tartışma: TalusOKL'nın MK ile tedavisi sonrası yük verme erken dönemde iyileşmeye pozitif etkide bulunmaktadır. Uzun dönem iyileşmenin değerlendirilmesi açısından daha fazla ve geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Treatment algorithm for talus osteochondral lesions(OCL)were published in recent years but there is no consensus on post operative rehabilitation protocols.The aim of our study is evaluating the effect of weight-bearing ON healing after treatment of talus OCL with microfracture(MF). Method: Osteochondral lesion and microfracture model was made twenty four talus of twelve NewZealand white rabbit. For the left lower extremity freeweight-bearing was allowed. (firstgroup)For right lower extremity a long leg cast was applied in knee extension thus protect this extremity to weight-bearing. (secondgroup) Aftertwenty-eight day rabbits were sacrified and samples were taken. Samples were evaluated macroscopicly and microscopicly. For macroscopic evaluation İnternationalCartilageRepair Society-1(ICRS-1) scoring was used, ICRS-2 was used for microscopic evaluation. Results:In our studyICRS-1 scores(9.58±1.58) show excellent repair in both groups and have interobserver reliability. (p=0.32) In histologic assesmentICRS-2 scores better in first group(74,3±1,9)than second group.(35,2±1,3) Discussion:In early post-operative period weight-bearing has positive effects on cartilage healing after treatment of talus OCL with MF. For assesment of long term healing more and wide researches are needed.